Predstavnike NKSS policija izbacila iz sekretarijata 1Foto: NKSS

Predstavnike Nezavisne kulturene scene Srbije je policija sprečila u nameri da izvrše ranije odobreni i dogovoreni uvid u dokumentaciju koju su od gradskog sekretarijata za kulturu tražili, kako bi proverili navode o malverzacijama na godišnjem konkursu sekretarijata.   

Ovime se nastavlja grubo kršenje zakonske obaveze Sekretarijata da pruži uvid u spornu dokumentaciju o odobrenim projektima na konkursu za kulturu za 2017. godinu, na zahtev Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) upućen na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, navodi se u saopštenju za medije.

Nakon prvobitnog izgovora da ne može da dostavi kopije izveštaja o odobrenim projektima, jer bi to navodno usporilo proces redovnog posla, te poziva predstavnicima NKSS da sami obave uvid, a onda odlaganja tog poziva do daljeg, predstavnici Sekretarijata za kulturu su 23. aprila odbili da pruže predstavnicima NKSS i bilo kakvo usmeno objašnjenje razloga za kršenje procedure o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saopšteno je iz NKSS.

Delegacija NKSS je, usled flagrantnog nepoštovanja zakonske procedure i izostanka bilo kakvog odgovora nadležnih, odlučila da zatraži odgovor i obrazloženje u prostorijama samog  Sekretarijata za kulturu, gde joj se od početka posete do kraja radnog vremena niko od nadležnih nije obratio, a zaposleni su napustili radna mesta.

U 15:30, posle gotovo dva sata boravka u ispražnjenoj prostoriji za prijem stranaka, te isteka radnog vremena, zaposleni u Sekretarijatu su pozvali policiju kako bi se predstavnici NKSS odstranili iz prostorija, uprkos njihovom višestrukom pozivanju na dijalog, piše u saopštenju.

Asocijacija NKSS će stoga započeti postupak pri Upravnom inspektoratu kako bi se utvrdila odgovornost za kršenje zakonske procedure i utvrdile sve neregularnosti u vezi sa rezultatima godišnjeg konkursa za kulturu za 2017. godinu, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari