Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Svetski dan pozorišta obeležava se svakog 27. marta još od 1962. godine, a ustanovio ga je Međunarodni pozorišni institut koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti.

Svake godine neko od znamenitih pozorišnih umetnika napiše poruku kolegama u pozorištu i čitavom svetu, a koja se tog dana čita u svim pozorištima pre početka predstave. Ove godine poruku svetu je napisala čuvena engleska glumica i dobitnica Oskara Helen Miren.

„Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu.

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!“, napisala je čuvena britanska dramska umetnica u svojoj poruci pozorišnom svetu.

Na velikoj proslavi koja će se ove godine uglavnom odvijati u virtualnom prostoru govoriće i Ernesto Otone R, asistent za kulturu generalnog direktora Uneska, i Tobias Biankone, generalni direktor Međunarodnog pozorišnog instituta.

Proslava se može pratiti preko sledećeg linka: https://www.world-theatre-day.org/mainevent.html

Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20. marta Svetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21. marta, Svetskim danom pantomime 22. marta i završava 27. marta Svetskim danom pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari