Premijera dokumentarca "Film davne budućnosti": Ovacije četvorici bardova naše kinematografije, Kadijeviću, Draškoviću, Šotri i Radivojeviću 1Foto promo/Aleksandar Mitrović

Beogradska premijera dugometražnog dokumentarca „Film davne budućnosti“ autora Darka Bajića, u režiji Siniše Cvetića, pokazala se sinoć kao kulturni događaj u našem gradu.

Velika sala mts Dvorane bila je popunjena do poslednjeg sedišta poštovaocima i kolegama četvorice bardova ovdašnje kinematografije, Đorđa Kadijevića, Zdravka Šotre, Bore Draškovića i Miloša Radivojevića, koji u ovom dokumentarcu govore o svom radu, iskustvu, filmskoj umetnosti u zlatno doba jugoslovenskog fima i ovoj današnjoj, koja se stvara u digitalno doba.

Tako se skepsa koju je Zdravko Šotra izrazio na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen „Film davne budućnosti“, da je premijeru bolje organizovati u Maloj sali jer verovatno neće biti toliko publike, pokazala neopravdanom. Iako je reč o stručnoj temi kojom se bavi ovaj dokumentarac, ovoliko interesovanje ljubitelja „pokretnih slika“, rada naših legendarnih autora koji su ispraćeni ovacijama i aplauzima, kako je istakao Darko Bajić, daje nadu srpskom filmu, ali i bioskopu.

– Bioskop će preživeti u budućnosti, on će i bez nas da opstane – rekao je Bajić, koji je autor ovog projekta i moderator razgovora sa četvoricom bardova u ovom filmu.

– Ceo projekat za „Film davne budućnosti“ krenuo je od osnovne ideje – koncepta da se iskoristi digitalna tehnika kojom možete beskonačno da snimate, da bi se ispričala priča o filmu i filmskoj traci na kojoj ste morali osmišljeno, svaki kadar i svaki metar da iskoristite i da stvarate film. Tu se negde možda i stvorila suštinska razlika i podela između filma, volim da kažem, na filmsko vreme i digitalno vreme. Zato smo pozvali četiri legendarna srpska i jugoslovenska reditelja, i otvorili priču o njihovom iskustvu. To njihovo iskustvo zbirno iznosi oko 250 godina. Može se reći da je to četvrtina jednog milenijuma ili 250 svetlosnih filmskih godina – izjavio je Bajić, dodajući značaj saradnje sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, i zahvalnost studentima kamere i zvuka koji su sjajno snimili ovaj film.

– Spojile su se generacije u pokušaju da u ovom razrušenom vremenu, u ovom vremenu jednoumlja – kod nas i u svetu, dozvolimo sebi da razmišljamo svojom glavom – istakao je Bajić, reditelj koji je svojim ostvarenjima takođe obeležio ovdašnju kinematografiju.

Premijera dokumentarca "Film davne budućnosti": Ovacije četvorici bardova naše kinematografije, Kadijeviću, Draškoviću, Šotri i Radivojeviću 2
Foto promo/Stefan Vacić

 

„Film davne budućnosti“ realizovan je po modelu sedam kamera koje snimaju u kontinuitetu, a ovaj uzbudljiv razgovor o filmskoj umetnosti odvija se u formi okruglog stola, spontano i u kontinuitetu.

Kao direktor fotografije angažovan je čuveni Zoran Jovanović Žofr, producenti su Darja Bajić Božović i Saša Sailović, a ovaj projekat, uz producentsku kuću „Magična linija“ i FDU u Beogradu, realizovali su i festival LIFFE, uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture, CinePlaneta, Delte video i mts Dvorane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari