Premijera drame "Oslobođenje Skoplja" danas na FEST-u 1

U okviru programa FEST 45 GALA danas u 19 časova, na velikom platnu Sava centra očekuje se premijera ratne drame Oslobođenje Skoplja.

U pitanju je adaptacija teksta Dušana Jovanovića iz 1977. godine koji je dožive mnoštvo uspešnih pozorišnih izvedbi, a u nekima je i ulogu dečaka imao sam Danilo Šerbedžija, koji je već tada razmišljao o adaptaciji i ekranizaciji ovog dela.

Oslobođenje Skoplja je ratna i ljubavna priča između Makedonke i nemačkog vojnika tokom Drugog svetskog rata, viđena očima dečaka Zorana (David Todosovski)  koji odrasta u Skoplju okupiranom od strane Nemaca i Bugara. 

Dušan Jovanović i Rade Šerbedžija autori su scenarija. Uz Radeta Šerbedžiju u filmu glume i poznati finski glumac Mikko Nousiainen, te Lucija Šerbedžija, Nebojša Glogovac, Silvija Stojanovska i po prvi puta na filmu, David Todosovski.

Produkciju filma radili su Vladimir Anastasov, Robert Naskov, Igor Nola, Goran Tozija i Danilo Šerbedžija. Direktor fotografije je Dejan Dimevski, scenograf je Vanja Bartling, dizajn kostima potpisuje Željka Franulović, a dizajn maske Ana Bulajić Črček. Za muziku u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen.

Oslobođenje Skoplja“, hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Radeta i Danila Šerbedžije premijerno će biti prikazan na 45. FESTU, a u bioskope širom Srbije dolazi 2. marta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FKFOGeY2esw]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari