Premijera filma i promocija knjige "Jedino snovi" u Kinoteci 14. oktobra 1Foto: S. K.

Premijera filma i promocija knjige “Jedino snovi “ odigraće se u ponedeljak, 14.10. u Jugoslovenskoj kinoteci.

Reč je o fuziji umetničkih rodova kroz sučeljavanje poezije, fotografije, muzike i montaže – traganju za sličnostima i razlikama u postupku i percepciji, uplitanju narativa u nenarativne strukture, ističu autori Dragana S. Jovanović, Nikola Marčeta, Aleksandar Milanković i Slobodan Kostadinovski Boka.

Traganje za korenima nadahnuća, koji su našli svoj odraz u ovom umetničkom projektu vodi u 2017. godinu, kada nastaju Milankovićevi zapisi, kao poetsko promišljanje na fotografije Kostadinovskog.

Knjiga “Jedino snovi” dobija svoju konačnu formu 2018. muzikom Dragane S. Jovanović, kompozitorskom reakcijom na poeziju i fotografiju.

Po završetku štampanja knjige sa muzičkim CD-om 2019. godine, ona postaje povod za film Nikole Marčete, kojim se zatvara krug projekta “Jedino snovi”.

Reč je o filmskom kaleidoskopu prizora, predela, lica i zvukova „Poetsko putovanje muzikom i fotografijom. Dnevnik isečaka snova i odlomaka jave. Kadrovi kao dozivanje i odazivanje. Prisećanje i naslućivanje svetova, stvarnih i mogućih. Poezija crnila i beline, zapisi svetlosti. Promišljanje o beskonačnosti prostora i konstantnosti vremena. Pravougaonici kadrova sa odlomcima snova: traganje za malim i velikim poljima slobode. Čovek bez snova, iluzija i ulepšavanja stvarnosti ne bi mogao da živi.

U biti svih poruka koje je umetnost ikada poslala, bila je lepota: lepota poezije, muzike, fotografije, izraza”, navodi se u pozivu za prisustvovanje ovom jedinstvenom umetničkom projektu u ponedeljak u 19 časova.

Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari