Premijera filma "Trag divljači" Nenada Pavlovića 15. septembra otvara festival filmske režije LIFFE 1Foto promo Đorđe Bajić/FCS

  Dugoočekivani film “Trag divljači”, u režiji Nenada Pavlovića, koji predstavlja ekranizaciju proze Pavlovićevog oca, legendarnog jugoslovenskog i srpskog sineaste i pisca Živojina Pavlovića, u četvrtak, 15. septembra, svečano će biti otvoren jubilarni, 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. U priči o perspektivom novinaru u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko […]

 

Dugoočekivani film “Trag divljači”, u režiji Nenada Pavlovića, koji predstavlja ekranizaciju proze Pavlovićevog oca, legendarnog jugoslovenskog i srpskog sineaste i pisca Živojina Pavlovića, u četvrtak, 15. septembra, svečano će biti otvoren jubilarni, 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

U priči o perspektivom novinaru u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, glavne junake igraju Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić…

Uz Nenada Pavlovića, na scenariju filma su radili i Đorđe Milosavljević i Dimitrije Vojnov.

„Pored romana „Trag divljači“, kako je naslovljen film, koristio sam i Žikine romane „Lapot“, „Vašar na Svetog Aranđela“ i“ Lov na tigrove“. Radnja koja se događa u Istočnoj Srbiji, u izmišljenom Žikinom gradu Vranovcu, pokriva period od 19. do 1980-ih godina 20. veka, a scenario je preuzeo glavne i sporedne likove iz ove sage, sa njihovim ličnim istorijama, međusobnim odnosima, pozicijama u društvu, mračnim tajnama i skrivenim čežnjama. No, kroz postmodernistički pristup, imali smo slobodu da likovima menjamo biografije, statuse i porodične korene, zarad dramaturgije filma i osnovnih zapleta priče“, izjavio je za Danas Nenad Pavlović.

Direktorka fotografije je Bojana Andrić, producenti su Miloš Avramović i Tatjana Žeželj Gojković, koproducent je Kosta Đorđević, linijski producent Ljubomir Božović, a izvršni producent Goran Bjelogrlić.

“Trag divljači” će na 15. LIFFE biti prikazan van konkurencije.

 

Do 20. septembra, u glavnom takmičarskom programu festivala publika će videti devet regionalnih ostvarenja.

“Heroje radničke klase” Miloša Pušića, sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, najnagrađivaniji srpski film u ovoj godini, “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića.

Iz Hrvatske stižu dva ostvarenja – “Zbornica” Sonje Tarokić, nedavno ovenčana Zlatnom arenom u Puli za najbolji film i režiju, i “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića, sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.

U konkurenciji su i dva slovenačka filma, “Prasica” Tijane Zinajić i “Inventura” Darka Sinka, iz Severne Makedonije dolazi tinejdžerska drama “Sisterhood” Dine Dume, a iz Crne Gore ostvarenje “Poslije zime” Ivana Bakrača.

Selektor ovogodišnjeg LIFFE je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, a nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

Projekcije filmova odvijaće se u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Leskovac, kao i online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari