Premijera predstave "Kos" u režiji Mikija Manojlovića 8. juna 1Foto: Marija Medić

U prostorijama kulturnog centra Radionica integracije najavljena je premijera predstave „Kos“, po komadu Davida Harovera, a u režiji Mikija Manojlovića, zakazana za 8. jun.

U predstavi igraju Boris Isaković i Sonja Kolačarić.

„Ova predstava je napravljena u okviru aktivnosti Radionice integracije koje su vezane za nasilje nad ženama, što je ovogodišnji program pod nazivom „Udarac“. Ovo je jedini komad koji se, koliko je meni poznato, ovde uklapa i to na dva načina: u temu nasilja nad ženama i mogućnosti da se igra u ovakvom prostoru“, naveo je Miki Manojlović. On je dodao i to da je ova predstava jedan „veoma složen, ambivalentni predložak za analizu i preispitivanje jednog ambivalentnog odnosa odraslog čoveka, pedofila, i devojčice od 12 godina, odnosno, predstava počinje u trenutku kada je ona odrasla, a on izašao iz zatvora. U njihovom ponovnom susretu ona traži odgovore na pitanje šta se dogodilo, jer je tada bila previše mlada da bi razumela“. Manojlović je istakao da je ovaj komad jedino moguć sa glumcima takvog senzibiliteta kao što su Boris i Sonja. „Tumačenje ovako sjajnih glumaca još više usložnjava tekst, koji je izuzetno vešto napisan, tako da problem pedofilije ostaje, ali se otvaraju druga pitanja. Ovaj komad se igra tako da su publika i glumci jako blizu, svaki pokret rukom ili treptaj oka je primetan, a to je sa ovakvim glumcima bilo moguće“, istakao je Manojlović.

Boris Isaković (Rej) je rekao da je jako teško govoriti o ovakvom komadu, a da će publika i videti zašto. „Vi kao glumac ne smete da se opredeljujete za jednu perspektivu za koju biste se kao čovek možda opredelili. Kao, recimo, kod Čehova – ako hoćete da igrate nekog lošeg čoveka samo kao lošeg, vrlo brzo biste propali, jer, ako ne otvorite i njegovu dobru stranu, promašili ste. Sve je u nama, u čoveku je i dobro i loše. Ovde je bio taj zadatak da se otvaraju asocijacije publici na određene teme koje se provlače kroz tekst.“

Glumica Sonja Kolačarić, koja tumači lik Une, ističe da su oni pokušali da u predstavu ubace nešto lično i iskreno. „Mi smo ovde izrazili svoj stav bez ikakve želje da nekog nešto podučimo. Igrajući te likove, ja ne mogu da kažem da znam, jer nisam imala takva iskustva u životu, ali važno je da smo pokušali da uradimo nešto što se nama učinilo moguće predstaviti na sceni, a da unutra ubacimo nešto što je potpuno naše i lično.“ Ona je rekla i to da su joj mnoge žene, kada su čule koja je tema predstave koju radi, rekle da su i same imale takva iskustva. „Bila sam šokirana jer nisam znala da je to tako česta pojava“, navela je Kolačarić.

Pored ovo dvoje glumaca u predstavi igraju, u ulozi Une kao devojčice, Lana Proročić, odnosno Milena Drakulić. Prevod teksta potpisuje glumica Jelena Stupljanin. Premijera će se održati 8. juna u prostoru Radionice integracije.

Manojlović o odluci žirija na Sterijinom pozorju

Upitan o kontroverznoj odluci žirija Sterijinog pozorja, čiji je bio predsednik, da nijedna predstava ne dobije nagradu već da ona bude uručena svim učesnicima, Manojlović je rekao da tu nisu bile u pitanju političke, već druge stvari. „Taj spin da je neko ugrožen zbog nekih političkih stvari, da sam ja politički ne znam šta, to su besmislice. Žiri je bio sastavljen od veoma ozbiljnih ljudi, a ne s konca i konopca. Sterijino pozorje je takvo kakvo jeste, mi smo doneli odluke takve kakve jesu. Došli smo do toga ozbiljnim samopreispitivanjem, kao što radimo u životu. U ovoj nervoznoj atmosferi, punoj odvratne mržnje i vređanja koja dolazi iz slobodne tastature svih koji imaju nalog na nekim mrežama, ono što nije dobro – ja za svoje postupke odgovaram i za javnu reč odgovaram, a ljudi koji su u slobodnom IT sistemu ne odgovaraju. Što i ne treba, ja ih ne bih ni terao da odgovaraju, ali je lako pisati na osnovu nepregledanja ovogodišnjeg Sterijinog pozorja. Mi smo gledali sve predstave vrlo pažljivo. Zajedno ćemo dati još jedno saopštenje u kome ćemo bolje objasniti sve.“

Na konstataciju da se ne radi samo o političkim sumnjama već o mišljenju da je opasno na festivalu ukidati vrednovanje, Manojlović je rekao da su ovo vrlo složena pitanja. „Gde je danas pozorište i zbog čega i gde je počeo taj proces. Ovo je poziv u pomoć koji smo mi uputili da se lestvica digne više ako je ikako moguće“, rekao je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari