Premijera predstave "Naš razred" u Narodnom pozorištu: Istinit zločin, sudbine Poljaka i Jevreja kroz decenije 20. i 21. veka 1Foto: Promo Narodno pozorište u Beogradu

Čuveni komad savremenog poljskog autora Tadeuša Slobođaneka, „Naš razred“, čiji je značaj potvrđen kroz brojne postavke na scenama širom Evrope i sveta, premijerno će biti izveden u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, u nedelju, 9. aprila, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovaj višestruko nagrađivani tekst ovenčan je, između ostalog, i najznačajnijom poljskom književnom nagradom „Nike“, i to je jedina drama koja je dobila ovo priznanje u n jegovoj dvadesetogodišnjoj istoriji.

Prema rečima Tatjane Mandić Rigonat, „Naš razred“ prati sudbine desetoro drugarica i drugova, Poljaka i Jevreja, kroz decenije dvadesetog i dvadeset prvog veka.

– Ova drama inspirisana je konkretnim događajem – zločinom istrebljenja Jevreja u mestu Jedvabne 10. jula 1941. godine koji su počinili Poljaci. Ona je snažan umetnički oblik velike lepote i snage, a ne istorijska hronika. U vremenu u kojem živim drama je snažan poziv da preispitujemo savest, da razmišljamo o krivici i odgovornosti – rekla je Rigonat sredinom februara, kada je započela probe ove predstave.

Uloge je poverila mladim, ali već dokazanim glumcima – Nini Nešković, Suzani Lukić, Jeleni Blagojević, Vučiću Peroviću, Nedimu Neziroviću, Petru Strugaru, Danilu Lončareviću, Draganu Sekuliću, Dušanu Matejiću i Jovanu Jovanoviću.

„Naš razred“ prevela je Biserka Rajčić, a u autorskom timu predstave su i scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Ivana Vasić, kompozitorka Irena Dragović, koreograf Igor Koruga, kao i Jelena Tvrdišić (video rad), i dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari