Premijere, obeležavanje sto godina Baleta, novi pozorišni festival Balkan open..., i mnogo zahvaljivanja Ministarstvu kulture 1Foto R. Radosavljević/Danas

U fokusu konferencije za medije (bar je tako najavljena), bilo je podmlađivanje glumačkog ansambla NP sa Ninom Nešković, Petrom Strugarom i Vučićem Perovićem, premijere najavili Molina Udovički Fotez, Ana Pavlović i Nikola Mijailović, a poseban osvrt na dosadašnje rezultate u svim oblastima kulture, kao svojevrsni marketinški segment, izneo Radovan Jokić, pomoćnik ministarke kulture Maje Gojković […]

U fokusu konferencije za medije (bar je tako najavljena), bilo je podmlađivanje glumačkog ansambla NP sa Ninom Nešković, Petrom Strugarom i Vučićem Perovićem, premijere najavili Molina Udovički Fotez, Ana Pavlović i Nikola Mijailović, a poseban osvrt na dosadašnje rezultate u svim oblastima kulture, kao svojevrsni marketinški segment, izneo Radovan Jokić, pomoćnik ministarke kulture Maje Gojković

Uz puno zahvaljivanja Ministarstvu kulture i Vladi Srbije (i povremenu patetiku), v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić i njegovi saradnici, najavili su strategiju za novu sezonu, 2022/2023.

Posle iscrpnog obrazlaganja, kako je na kraju jučerašnje konferencije za novinare istakao „prvi čovek“ nacionalnog teatra, rezime svih planova su zapošljavanje novih mladih kadrova, obeležavanje 100 godina Baleta NP, osnivanje novog pozorišnog festivala u okviru inicijative Otvoreni Balkan, Balkan open festival, popravke na fasadi zgrade i uvođenje novog sistema centralnog grejanja.

U fokusu konferencije za medije (bar je tako najavljena), bilo je podmlađivanje glumačkog ansambla NP – u novu sezonu, glumci Nina Nešković, Petar Strugar i Vučić Perović, iza kojih su već značajne uloge u ovoj kući, ulaze kao stalni članovi.

Podmlađen je i tehnički sektor, takođe sa dosadašnjim saradnicima, Natašom Lunjom (scenski masker i vlasuljar), i Sašom Mandićem (garderober).

Strategiju nacionalnog teatra, u svojim sektorima, predstavili su direktorka Drame Molina Udovički Fotez, umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović, direktor Opere Nikola Mijailović, direktor Tehnike Mališa Đurašinović i predsednik Upravnog odbora Filip Bojić.

Posebno izlaganje, kao svojevrsni marketinški segment, o saradnji nacionalnog teatra i Ministarstva kulture, ali i o širim aktivnostima i dosadašnjim rezultatima ministarstva i ministarke Maje Gojković u raznim oblastima, izneo je Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture.

Podsećajući na uspeh predstave NP „Rat i mir“ na festivalima Grad teatar Budva i Ohridsko leto, kao i „Sitnice koje život znače“, koja je i pre premijere na matičnoj sceni osvojila dve nagrade na 9. festivalu Novi Tvrđava teatar, Fotez je najavila premijeru koja se s nestrpljenjem očekuje u oktobru, autorski projekt kompozitorke Irene Popović Dragović po romanu “Deca” Milene Marković.

U novoj sezoni, premijerno ćemo gledati i Šekspirovog „Magbeta“, u režiji Jagoša Markovića, sa Natašom Ninković i Nebojšom Dugalićem u glavnim ulogama.

Pripreme za obeležavanje tako značajnog kulturnog jubileja, kao što je stogodišnjica Baleta NP, prema rečima Ane Pavlović već su započele vrlo ambiciozno, a predstava kojom će se u ovom programu predstaviti naša nacionalna baletska umetnost, kao i glamur, biće „Gusar“.

– Počećemo klasičnim i vrlo atraktivnim komadom koji kod nas nikada nije igran, a u planu je i rekonstrukcija našeg baletskog opusa, tako što ćemo pružiti šansu mladim koreografima da daju svoje viđenje naše baletske istorije – istakla je Pavlović.

Uz konstataciju da bi tema o novim, mladim članovima Opere NP bila kao „otvaranje Pandorine kutije“,  jer ovaj ansambla nije podmlađivan više od dvadeset godina, zbog čega repertoar danas nose i pevači stariji od šezdeset godina, dok su oni mlađi angažovani u operskim kućama po svetu,  Nikola Mijailović najavio je obnovu opere „Koštana“ Petra Konjovića koja će otvoriti sezonu, baletsko-opersku premijeru “Vaskrsle seni” kompozitora Svetislava Božića, i Verdijev “Falstaf”, u režiji Nebojše Bradića.

Posebno, kao ekskluzivitet, Mijailović je najavio početak proba za Pučinijevo remek-delo “Turandot”, u režiji Marija Pavla del Monaka, sina naše operske dive Dragane del Monako, koji će posle brojnih evropskih scena sada imati i prvi angažman u Srbiji.

 

Buletove „bebe“

Najavljujući nove članove Drame NP, Ninu Neškovič, Petra Strugara i Vučiča Perovića, Filip Bojić je izjavio da, kao što se u JDP za neka velika glumačka imena danas navodi da su Bojanove „bebe“ (Bojan Stupica, reditelj i nekadašnji upravnik JDP, prim. aut.), tako će se jednog dana i uz ove glumce verovatno reći da su Buletove „bebe“.

– Vreme kada je upravnik NP bio Aleksandar Berček, najviše je upamćeno po tome što je u stalni angžman primio Natašu Ninković Nebojšu Dugalića, Borisa Pingovića…, koji su danas vrhunski glumci – rekao je Bojić, verovatno „zaboravljajući“ da su baš u vreme devedesetih ratnih godina, i Berčeka, nacionalni teatar demonstrativno napustili legendarni glumci koji su nosili repertoar ove kuće, Predrag Ejdus, Svetlana Bojković, Predrag Miki Manojlović, Petar Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari