Premijerno scensko čitanje na sceni “Jadran” subotičkog Narodnog pozorišta 1Foto: Narodno pozorište Subotica

Premijerno scensko čitanje komada “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878. Albine Podgradske” održaće se u sredu, 11. oktobra, na sceni ”Jadran” Narodnog pozorišta Subotice, s početkom u 19.30 časova.

Reč je o praizvedbi dela, objavljenog pre više od 150 godina, koje se smatra najstarijim sačuvanim dramskim tekstom koji je na našem jeziku napisala žena.

U njemu se obrađuje problem integracije izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, iz perspektive dece i žena, na srpskom, mađarskom, slovačkom, romskom i poljskom jeziku.

Komad javno čitaju glumice i glumci srpske i mađarske drame Narodnog pozorišta Subotice, članice dramske sekcije i ansambla Dečjeg pozorišta Subotice, kao i gosti.

Muzičku pratnju je osmislio i izvodi Geza Kučera, a režiju potpisuje Anđelka Nikolić.

Scensko čitanje je nastalo u produkciji Seoskog kulturnog centra Markovac, Narodnog pozorišta Subotice i Dečjeg pozorišta Subotice, uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond i Srpskog narodnog pozorišta Novog Sada, u okviru projekta Demilitarizacija drame.

Demilitarizacija drame je festival posvećen podsticanju kreiranja novih, drugačijih, eksplicitno antimilitarističkih narativa, kao i reviziji istorije pozorišta, predstavljanjem komada koji nisu imali prilike da ostvare veći uticaj u vreme svog nastanka.

Ulaznice za premijerno scensko čitanje su besplatne, ali ih je potrebno rezervisati na biletarnici scene “Jadran”. Kontakt telefon je 024/557-436.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari