Preminula glumica Tatjana Beljakova: Pamtimo je po ulozi Georgine iz Radovana III 1Tatjana Beljakova, Atelje 212

Tatjana Beljakova, glumica, preminula je u 88. godini u Beogradu. Njena najpoznatija uloga je uloga Georgine u predstavi Radovan III.

Vest je objavio njen kolega, Milan Caci Mihajlović.

Otišla je u večnost prava dama, moja draga koleginica,moja divna partnerka, moj iskreni prijatelj
TANJA BELJAKOVA!
Mir Njenoj duši!“

Tatjana Beljakova rođena je na Mljetu 1. januar 1934. godine. Završila je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član Beogradske komedije bila je od 1956. godine, zatim je bila deo Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 je od 1961. godine.

Za Svetski Dan pozorišta 2020. godine Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao on-lajn kultnu predstavu „Radovan treći“ Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, premijerno izvedenu 30. decembra 1973. godine, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina.

Pored Radovana III Tatjana Beljakova glumila je i u brojnim filmovima. Gledali smo je u Šmekeru“, kao mama Radu, u Krojačevoj tajni“ kao baba Natu, „Čitulji za Eskobara“ kao Lelinu baku.

Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Deda je bio carski oficir, moj otac lekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo“, rekla je glumica u jednom intervjuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari