Preminula je slavna danska novinarka i književnica Lise Norgard 1Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Lise Norgard, proslavljena danska književnica, scenaristkinja i novinarka, preminula je 1. januara posle kratke i teške bolesti. Imala je 104 godine. Najveći uspeh je ostvarila sa svojim memoarima pod nazivom „Kun en pige“, a u Danskoj je poznata po svom radu na seriji „Matador“, jednoj od najuspešnijih TV drama u ovoj zemlji.

Osim toga, Lise Norgard potpisala je dvanaestak knjiga, kao i tri scenarija, piše Nova.rs.

Radila je za velike danske dnevne listove „Politiken“ i „Berlingske“, ali i kao urednica nedeljnika „Hjemmet“. A novinsku karijeru počela je u rodnom gradu Roskildeu (rođena 1917.), nekih četrdesetak kilometara od Kopenhagena, u lokalnoj novini „Roskilde Dagblad“.

Za svoj novinarski i književni rad ovenčana je brojnim nagradama, od onih Danske novinarske asocijacije, preko Zlatnog lovora (za pisca godine), do odlikovanja danske monarhije.

Preminula je slavna danska novinarka i književnica Lise Norgard 2
Foto: EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Delo koje je potpisala „Matador“ i danas je, više od četiri decenije nakon premijere, jedna od najvažnijih serija u istoriji danske televizije. Toliko je bila uticajna ova serija od 24 epizode, emitovana između 1978. i 1982, da se i sada govori o „Matador kompleksu“. Prikazivala je živote porodica koje žive u izmišljenom danskom gradu Korsabaeku tokom depresije tridesetih godina 20. veka, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Ova drama izazvala je simpatije publike zbog realističnih likova i tačnog opisa okupacije, a zahvaljujući ovoj seriji neki danski glumci napravili su velike karijere.

– Opraštamo se od nacionalnog blaga. Od jake žene koja se nikada nije plašila da bude predvodnica. Dala nam je „Matadora“. Deo danske istorije – saopštio je, nakon vesti o smrti spisateljice, premijer Mete Fredriksen.

Ministar kulture Jakob Engel-Šmit kazao je da je „kultura izgubila deo života, a Danska važnu ličnost“.

Lise Norgard, osim kao spisateljica i novinar, radila je i kao predavač. Povukla se iz javnog života 2018, godinu dana nakon što je proslavila 100. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari