Preminula književnica Ljiljana Đurđić 1

Književnica Ljiljana Đurđić, autorka više knjiga poezije, proze i eseja, koja je bila i dugogodišnja urednica u Narodnoj biblioteci Srbije i jedna od osnivačica časopisa ProFemina, preminula je u 75. godini u Beogradu, saopštilo je danas Srpsko književno društvo.

Rođena 1946. u Beogradu, Ljiljana Đurđić maturirala je u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a diplomirala Svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radila je u Narodnoj biblioteci Srbije na mestu načelnika Izdavačke delatnosti. Bila je urednica Srpske retrospektivne bibliografije i pokrenula je biblioteku Živa prošlost, te potpisala više od 200 izdanja NBS.

Bila je kolumnistkinja dnevnog lista Danas (2000-2002) i nedeljnika Evropa (2005-2006), te jedna od osnivačica i urednica časopisa za žensku književnost i kulturu ProFemina (1995-2010).

Objavila je zbirke poezije: Švedska gimnastika, Ogled dalmatinskog bilja i drugi predeli i Preobilje/Nula, kao i zbirke pripovedaka: Kako sam ljubila Franca Kaspara, Slike iz prethodnog života, Stadijum ogledala, Svi na kraju kažu mama i Silva Jugoslovenka.

Autorka je i više zbirke eseja i kolumni: Beograd by my mind, Udri kravicu, Presvlačenje No 5102000, Fool memories i Nek crkne svet.

Priredila je antologije i izbore: Izbor iz poezije Danice Marković Pesme o alhemijskom pokušaju, Miloš Crnjanski Boka Kotorska, Ženski kontinent, Antologija savremene srpske ženske priče i Pesme o biblioteci.

Dobitnica je Plakete Narodne biblioteke Srbije za ukupan rad 1984, nagrade BIGZ-a za prevod knjige “Rani odlazak Silvije Plat”, te nagrade “Stevan Sremac” za knjigu pripovedaka “Svi na kraju kažu mama” za 2009. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari