Preminula šabačka glumica Jelica Vojinović 1Foto: Sabacko pozoriste

U Šapcu je u svojoj 84. godini preminula Jelica Vojinović, glumica i dugogodišnja prvakinja Šabačkog pozorišta.

Nakon nekoliko sezona u pozorištima iz tadašnje SFRJ od 1985. godine priključila se ansamblu Šabačkog pozorišta gde je odigrala je više od osamdeset uloga, velikog žanrovskog raspona: od komedije, preko klasične drame, do avagardne drame XX veka.

Bila je istinska diva i najprepoznatljivije lice šabačkog ansambla, a za svoj rad dobila je niz značajnih umetničkih priznanja.Pet puta nagrađivana je kao najbolja glumica Festivala Joakim Vujić”, a na istom Festivalu 1982. godine, dobila je i nagradu za negovanje scenskog govora i kulture.

Dobitnica je Ordena Republike sa bronzanim vencem, Oktobarske nagrade Grada Šapca, Nagrade Vojvođanskih pozorišnih susreta, Plakete Živorad Žika Popović”, Zlatne plakete Grada Šapca za veoma uspešne i visoko umetničke ostvarene kreacije u pozorištu”. Pozorišna publika Jelicu Vojinović pamtiće kao umetnicu velikog formata i glumicu čiji je rad obeležio poslednju četvrtinu XX veka.

Koleginice i kolege i Šabačkog pozorišta, u Jelici Vojinović vide više od glumačke dive: bila je primer čestitog odnosa prema životu, svetu, pozorištu, odlična saradnica, prijateljica i partnerka na sceni. Komemoracija posvećena Jelici Vojinović održaće se u subotu, u 11 časova, na Velikoj sceni „LJubiša Jovanović” Šabačkog pozorišta. Sahrana će se obaviti istog dana, u 13 časova na Donjošorskom groblju.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari