Šabačka skupština bez rasprave 1Foto: Sajt Grada Sapca

Već četvrta sednica Gradske skupštine Šapca održana je bez prisustva opozicije i bez rasprave.

Ipak, na ovoj poslednjoj sednici vladajućoj većini priključila se profesorka književnosti Aleksandra Pavlović, sa liste „Nebojša  Zelenović-Šabac jer naš“, rekavši da može da doprinese kulturnoj politici grada.

Na ovoj sednici razrešene su rukovodioci  Šabačkog pozorišta, Narodnog muzeja i Međupštinskog istorijskog arhiva bez obrazloženja.

Kasnije je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić u izjavama za medije kao osnovni razlog naveo da direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac nije imala dovoljno radnog staža za ovu funkciju.

I član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković je preko fejsbuka potanko objasnio razloge smene.

Naveo je da Minja Bogavac nema pet godina radnog staža, da su instalaicje u pozorištu dotrajale, da je scena nebezbedna za izvođenje, i da su potrošene velike pare za pozorišni festival pre godinu dana, kako je naveo sedam miliona dinara i plus neki dodatni troškovi od dva miliona dinara.

Za direktorku Narodnog muzeja Nelu Tonković naveo je da je izmenila koncept Oktobarskog salona koji ima tradiciju od šest decenija, i da umesto godišnje prezentacije najvećeg dela šabačkih umetnika prilika je data samo nekolicini umetnika.

Takođe, navedeno je da  virtuelna prezentacija Šabačke tvrđave i  multimedijalni deo stalne postavki nije u funkciji, a za obe direktorke naveo je da se nisu domaćinski ponašale.

Inače, Minja Bogavac je na konferenciji za novinare istakla da u Zakonu o kulturi ne piše obaveznost petogodišnjeg radnog staža nego angažovanje u kulturi, a ona je tu od 2002. godine.

Međutim, o poslovanju prethodne gradske vlasti sadašnji saziv nije imao nikakvih primedbi.

Prethodno je traženo da nadležne inspekcije pregledaju celokupno poslovanje za 2019. godinu i ništa od zloupotreba i malverzacija nije pronađeno.

Podsećanja radi tadašnja opozicija, odbornici SNS, stalno su na sednicama spočitavali da je grad pred bankrotom, loše poslovanje javnih preduzeća, malverzacije i slično,  a sednice su trajale i po deset i više časova.

Prethodna vlast je u gradskoj kasi ostavila 209 miliona dinara i izmirene račune, a mnoge je začudilo što je nova vlast tražila pomoć za solventnost, i da je iz budžetskih rezervi odobreno 300 miliona dinara.

Republička vlast ostala je dužna više od 30 miliona evra Šapcu, a osnovne uštede prethodne vlasti bile su u smanjenju broja zaposlenih.

Sa oko 1250 zaposlenih u javnom sektoru to je najefikasnija gradska uprava u Srbiji, jer slični gradovi imaju znatno više zapsolenih. I sva javna preduzeća uspešno su poslovala, i ostvarila višak prihoda od oko 140 miliona dinara.

Kako su naveli odbornici  sa liste „Nebejša Zelenović-Šabac je naš“ i liste UDS, sada njih 22 od ukupno 69 odbornika, na konferenciji za novinare, oni ne priznaju novu gradsku vlast jer su to ostvarili krađom izbora.

Podsećnja radi već posle izbora 21. juna Gradska izborna komisija, njih 20, donela je odluku o poništenju izbora na svih 100 birališta.

Utvrđena je kupovina glasova, pretnje, ucene, falsifikovanje glasačkih listića…Kasnije je Upravni sud to preinačio da se izbori ponove na 27 a u trećem krugu i na pet birališta.

Ključnu ulogu odigrali su predstavnici pokreta Zapadne Srbije u GIK, posle ostavki deset članova zbog pritisaka i nemogućnosti da im se obezbedi lična sigurnost, i priznali rezultate izbora.

Do sada nije bilo nikavog odgovora Ustavnog suda, tužilaštava, pre svega onog za organizovani kriminal, po desetak podnetih krivičnih prijava.

Simptomatično da je Osnovno tužilaštvo u Šapcu hitro reagovale na prijave predstavnika SNS, i da su odmah ispitali tadašnjeg gradonačelnika Nebojšu Zelenovića kao i predsednicu biračkog odbora u Šipurskim livadama.

Sa ovim biračkim nepravilnostima upoznate su strane ambasade i predsavnici Evropske unije, a najavljeno je i obraćanje Sudu u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari