Preminuo Andžej Vajda 1Andžej Vajda Foto: FoNet/AP

Poljski režiser Andžej Vajda, poznat po filmovima koji su imali kritički odnosa prema komunističkim vlastima, preminuo je u Varšavi sa 90 godina, javio je AP pozivajući se na poljsku Asocijaciju filmskih stvaralaca.

Predsednik Asocijacije Jacek Bromski je izjavio za poljsku TV da je Vajda umro u bolnici u nedelju uveče nekoliko dana pošto je u nju primljen zbog problema sa plućima.

Vajda je karijeru počeo ranih pedesetih godina prošlog veka a režirao je 56 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova u kojima se bavio sudbinama ljudi u rodnoj Poljskoj.

Među njegovim najpoznatijim delima, zbog kojih je kasnije postao disident tokom komunističke vladavine, su filmovu Čovek od mermera (1977) i zabranjivani Čovek od gvožđa (1981) u kome se bavio početkom pokreta Solidarnost i u kome se pojavio lider Solidarnosti Leh Valensa. Taj film je posle zabrane prikazivan na privatnim projekcijama i u crkvama.

Četiri njegova filma su nominovana za Oskara u kategoriji stranih filmova, uključujući Čovek od gvožđa koji su tadašnje Poljske vlasti tražile da bude povučen iz konkurencije. Nominovan je za Oskara i za filmove Obećana Zemlja, Devojke iz Vilka, kao i Katin o pogubljenju 22.000 poljskih oficira među kojima je bio i njegov otac.

Vajda je 2000. godine dobio počasnog Oskara od Američke filmske akademije za ukupni doprinos filmu.

AP kaže da je Vajda radio skoro do samog kraja i dodaje da se on nedavno pojavio na filmskom festivalu u Gdiniju na premijeri svog novog filma Povidoki o avangardnom umetniku Vladislavu Strzeminskom koga su komunisti proganjali.Taj film je nominovan za Oskara.

Glumac Danijel Olbricki, koji je 13 puta radio sa Vajdom, je izjavio da nikada nije upoznao režisera koji je tako dobro umeo da radi sa glumcima.

Vajda je rođen 6. marta 1926. u gradu Suvalki na severoistoku Poljske. On je prvo pohađao Akademiju finih umetnosti u Krakovu, a 1949. se prebacio u filmsku školu u Lodžu. AP podseća da on nije bio član komunističke partije.

NJegovi prvi igrani filmovi, Generacija, Kanal i Pepeo i dijamanti, su se bavili iskustvima njegove generacije za vreme i posle Drugog svetskog rata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari