Preminuo dirigent i kompozitor Vladimir Milosavljević 1Izvor: Printscreen / Tatjana Maksimovic Terzic /Youtube

Vladimir Milosavljević, dirigent i jedan od najznačajnijih naših savremenih kompozitora duhovne muzike, preminuo je u 72. godini.

On je rođen  u Beogradu 1951. godine. Bio je poznat kao kompozitor sa retkim talentom, koji u svojim kompozicijama uspevao da sačuva autentičnost i mističnu originalnost duhovnog pevanja pravoslavne muzike.

Završio je komponovanje i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Nakon studija, posvetio se komponovanju pravoslavne muzike. Njegova horska dela, a pre svega „Psalm 86“, „Pokajnička molitva“, „Molitva Davidova“ i „Haruvimska pesma“, uspešno su izvođena u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Punih 14 godina vodio je najstariji beogradski hor (Prvo beogradsko pevačko društvo), a dve godine Beogradski sveštenički hor. Godine 1989. osnovao je kamerni hor Sveti Đorđe, a godinu dana kasnije i hor Srpske patrijaršije, piše Nova.rs.

U ime Srpske pravoslavne crkve, 1992. je osnovao crkvene horove u nekoliko gradova Nemačke. Pored brojnih koncerata sakralne muzike u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, radio je i za nekoliko radio programa, snimljenih u saradnji sa Goranom Bregovićem. Nakon Stevana Mokranjca, Vladimir je prvi srpski kompozitor koji je napisao kompletnu liturgiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari