Preminuo Đuzepe Montanari, jedan od crtača „Dilana Doga“ 1Foto: Facebook printscreen

 

Italijanski crtač stripova Đuzepe Montanari, jedan od ljudi koji su radili na Dilanu Dogu, preminuo je u 87. godini.

Vest o smrti umetnika objavljena je na zvaničnoj Fejsbuk stranici izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore, koja izdaja sva izdanja Dilana Doga, piše Index.hr.

„Napustio nas je Đuzepe Montanari. Zajedno sa Ernestom Grasanijem poveo nas je brojnim, nezaboravnim avanturama Dilana Doga“, objavio je SBE na Fejsbuku.

Montanari je debitovao u serijalu Dilan Dog već u trećem broju, u epizodi Noć punog meseca, 1986. godine.

Rođen je u San Đovani in Perzičeto, u pokrajini Bolonja, 26. novembra 1936. godine. Godine 1954, nakon srednje škole, počinje da sarađuje sa Studiom D’Ami, prvo na vesternu I tre Bill, a kasnije crtajući brojne vestern-priče za časopise Puppy i Tiramolla.

U sledećoj deceniji postaje autor naslovnica za Editoriale Corno, a potom se posvećuje erotskim stripovima Renza Barbierija i Đorđa Kavedona.

Godine 1974. počeo je raditi za Lanciostory, crtajući serijal Alamo Kid, a saradnju s izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore započeo je krajem sedamdesetih, radeći strip Mali rendžer prema tekstovima Decija Kanzija i Đorđa Pezina.

Godine 1986. pridružio se timu Dilana Doga, gde je zajedno s Ernestom Grasanijem postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih crtača, stvorivši 27 priča redovnog serijala od 1986. do 2017. godine.

Od decembra 2021, ovoga puta zajedno s Paolom Bacilierijem, postao je umetnik naslovnice dvomesečnog izdanja Dylan Dog Oldboy.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari