Preminuo hrvatski glumac Nenad Šegvić 1Foto: Pixabay/ Lily

Nenad Šegvić, bard hrvatskog glumišta i kulture, osnivač HKD teatra i Festivala malih scena u Rijeci, zahvaljujući kome su mnoge predstave iz Srbije bile predstavljene u Hrvatskoj, preminuo je danas u 85. godini.

Nenad Šegvić je bio nezaobilazna figura u pozorišnom životu Rijeke. U HNK-u Ivana pl. Zajca je ostvario više od 150 uloga, gdje je bio i direktor Drame, a kako piše riječki Novi list, Ševgića će mnogi pamtiti kao osnivača značajnih teatarskih festivala.

Nenad Šegvić rođen je 1936. godine u Splitu. Studije glume završio je 1959. na Akademiji pozorišne umetnosti u Beogradu. Prvu veliku ulogu ostvario je u splitskom HNK-u 1961 – bio je to Don Jere u „Gloriji“ Ranka Marinkovića. Nakon kraćeg angažmana u Zagrebačkom kazalištu mladih, 1964. došao je u riječki HNK, gdje je ostvario uloge u delima svetskih (Šekspir, Goldoni, Goldoni, Eliot) i hrvatskih dramskih pisaca (Marin Držić, Ivan Gundulić, Ivo Vojnović, Miroslav Krleža) – podseća riječki Novi list.

Šegvić je dobitnik Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno delo 2012. godine a u obrazloženju ovog priznanja stoji između ostalog da je igrao role “najšireg stilskog i žanrovskog dijapazona, predajući se s jednakom strašću i umetničkom snagom raznovrsnim rediteljskim konceptima, te gradeći uloge na sebi svojstven način, kroz kombinaciju studioznog i intuitivnog, ludističkog i psihološki determinisanog, racionalnog i nagonskog”. Na njegovim kreacijama izrasle su mnoge hvaljene, pa i antologijske predstave Riječkog kazališta između 1964. i 1999. godine – podseća Novi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari