Paolo TavianiFoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Italijanski reditelj Paolo Tavijani koji je sa bratom Vitoriom režirao upečatljive filmove uključujući i remek delo „Ja sam bog otac“  dobitnika Zlatne palme u Kanu 1977. godine, umro je danas u 93. godini, javio je gradonačelnik Rima.

„Sa Paolom Tavijanijem napušta nas veliki majstor italijanskog filma. On je sa svojim bratom Vitorijom (koji je umro 2018. sa 88 godina), potpisao nezaboravne, duboke i angažovane filmove“, napisao je Roberto Gualtijeri na mreži X.

Sahrana Paula Tavijana, koji je umro u Rimu posle kratke bolesti će biti održana u Rimu u ponedeljak, javili su italijanski mediji.

Braća Tavijani koji su formirali redak duo u istoriji sedme umetnosti, zajedno su potpisalu ukupno petnaest dugometražnih filmova obeleženih vrlo literarnim stilom, mešanjem istorije, psihoanalize i poezije. Režirali su filmove „Ja sam Bog otac“ (Zlatna palma u Kanu), „Noć svetog Lorenca“, „Haos“, „Vavilone, tu smo“, „Ponoćno sunce“, „Uskrsnuće“.

Film „Ja sam bog otac“ (Padre padrone) je adaptacija autobiografskog romana Gavina Leda (Gavino Ledda) o priči mladog pastira koji beži od despotske kontrole svog oca koji ga je zbog nedostatka novca naterao da napusti školu i ostavio ga nepismenim do 20. godine

Posle smrti svog dve godine starijeg brata Paolo Tavijani smogao je snage da snimi još jedan poslednji film „Leonora Addio“,koji je prikazan na Berlinaleu 2022. godine.

Dvojica braće, sinovi antifašističkog advokata bili su jako inspirisani majstorom neorealizma Robertom Roselinijem, i interesovali su se od svojih početaka tokom 1960-ih za socijalne teme.

Dobitnici su Gran pri žirija u Kanu za film „Noć San Lorenca“ 1982. godine, a 2012. dobili su Zlatnog medveda na fimskom festivalu u Berlinu za film „Cezar treba da umre“.

Oni su 1986. godine dobili Zlantog lava na filmskom festivalu u Veneciji za celokupno umetničko delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari