Beret StrongBeret Strong, foto: mjt/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Beret Strong, pevač poznat po prvom hitu za Motaun rekords „Money (That’s What I Want)“ i po pesmama koje je napisao za grupu Temptations, preminuo je u 82. godini.

Njegovu smrt potvrdio je Beri Gordi, osnivač Motauna, koji je u izjavi za Bilbord nazvao njegove pesme “revolucionarnim”. Uzrok smrti nije naveden.

“Žao mi je čuti da je preminuo Beret Strong, čovek koji je otpjvao moj prvi veliki hit“, rekao je Gordi, a preneo N1 BiH.

Beret nije bio samo izvrstan pevač i pijanista, već je on, zajedno sa svojim muzičkim partnerom Normanom Vitfildom, stvorio neverovatan opus, prvenstveno s grupom Temptations. Njihove hit pesme bile su revolucionarnog zvuka i uhvatile su duh vremena poput “Cloud Nine” i još uvek relevantne „Ball of Confusion (That’s What the World is Today)”.

Beret Strong rođen je 5. februara 1941. u Vest Pointu, u američkoj državi Misisipi. Odrastao je u Detroitu, gde je bio jedan od prvih muzičara koji je potpisao za Gordijevu diskografsku kuću, koja se tada zvala Tamla rekords. Strong je objavio svoj najveći hit, “Money (That’s What I Want)” 1959. godine. Prodao se u više od milion primeraka, a kasnije su ga obradili izvođači poput Beatlesa, Rolling Stonesa i Led Zeppelina.

Strong će postati glavna autorska snaga za Motown tokom 1960-ih, radeći s producentom Normanom Vitfildom na hitovima “I Heard It Through the Grapevine” Marvina Geja, “War” Edvina Stara i “Wherever I Lay My Hat (That’s My)” Pola Janga.

Dok je pesma “Money (That’s What I Want)” pokrenula i Strongovu karijeru i sam Motaun na američkoj muzičkoj sceni, muzičar navodno nikada nije primio odgovarajuću naknadu za svoj doprinos mnogim hitovima ove diskografske kuće.

“Pesme nadžive ljude. Pravi je novac u izdavaštvu, a ako imate izdavaštvo, držite ga se. To je ono o čemu se radi. Ako ga daš, daješ svoj život, svoju ostavštinu. Kad odeš, te će se pesme i dalje svirati i slušati”, rekao je Strong za Njujork tajms 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari