Vejn ŠorterFoto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Vejn Šorter, američki saksofonista i autor nekih od najpoznatijih džez kompozicija, preminuo je danas (2. marta) u 89. godini, javili su američki mediji.

Šorterova izdavačica Alis Kingsli potvrdila je smrt slavnog muzičara Njujork tajmsu i Vašington postu, prenosi N1.

Šorter se proslavio svirajući tenor saksofon sa bubnjarom Artom Blejkijem kasnih 1950-ih, a 1960-ih je svirao u kvintetu Majlsa Dejvisa sa pijanistom Herbijem Henkokom, basistom Ronom Karterom i bubnjarom Tonijem Vilijamsom.

Autor je nekih od najpoznatijih pesama kvinteta, poput „E.S.P.“ i „Nefertiti“. Dejvis ga je nazvao „čovekom od ideja u svom bendu, tvorcem brojnih muzičkih ideja koje smo sproveli” koji je takođe razumeo „da je sloboda u muzici sposobnost poznavanja pravila kako bi se ona zaobišla”.

Šorterovo autorstvo pohvalio je i Henkok.

„Za mene je glavni autor u toj grupi bio Vejn Šorter. Vejn je bio jedan od retkih ljudi koji bi doneli Majlsu muziku, a da se ona posle toga nije menjala“, rekao je poznati klavijaturista.

Šorter je predvodio sopstveni bend 1960-ih koji je proizveo niz albuma uključujući „Džudžu“, „Speak No Evil“ i „Adam’s Apple“ sa jednim od najvećih džez standarda – „Footprints“.

Šorter je suosnivač čuvene džez fjužn grupe Weather Report, u vreme kada je prelazio na sopran saksofon, a ova grupa, osnovana 1969. godine, osam godina kasnije snimila je jednu od najprodavanijih džez ploča svih vremena – „Heavy Weather“.

Od ostalih poznatih ploča izdvaja se „Native Dancer” sa brazilskim muzičarem Miltonom Nasimentom.

Godine 2000. Šorter je formirao svoju prvu stalnu akustičnu grupu sa pijanistom Danilom Perezom, basistom Džonom Patitučijem i bubnjarom Brajanom Blejdom. Bend je objavio četiri lajv albuma.

Sa pevačicom i basistom Esperancom Spalding napisao je operu „Ifigenija” koja je premijerno izvedena 2021. godine.

Šorter je doživeo tragediju kada mu je 1985. umrla ćerka sa drugom ženom, Anom Marijom Patrisio. I sama Patrisio je poginula u eksploziji aviona ubrzo nakon poletanja iz Njujorka 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.