Preminuo književnik Stanko Ž. Šajtinac 1Stanko Ž. Šajtinac na promociji knjige o pozorištu 2019. Foto: Jovan Nj. Drndak

Posle kraće i teške bolesti u Zrenjaninu je preminuo književnik i publicista Stanko Ž. Šajtinac, član Društva književnika Vojvodine.

Rođen je u Zrenjaninu 1952. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisao je prozu, eseje, pozorišnu i likovnu kritiku.

Književnim radom kao i publicistikom bavi se od 1970. godine. Objavljivao je u više listova, časopisa, zbornika i posebnih izdanja.

Autor je knjiga kratke proze „Rečnik zavičajne fantastike“ (Prometej – Novi Sad, 1998.), Juvenilna ekspozicija – (drama, Pozorište mladih „Dramska radionica centar“, Zrenjanin, 1993), Prokimenski putopisi – (roman, „Službeni glasnik“, Beograd, 2013), Dnevnik melanholije – (pripovetke, GNB „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 2018).

Objavio je knjigu iz teatrologije, Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin, 1946-2006“ – monografija (2006) i publicistike: Vek organizovane brige o starim licima (2002). Radio je u zrenjaninskom pozorištu i Savezu amaterskih kulturno-umetničkih društava.

Zaslužan je za razvoj amaterizma u Zrenjaninu. Brat je književnika Radivoja Šajtinca i stric dramaturga Uglješe Šajtinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari