Promocija romana "Opsidijan" Stanka Ž. Šajtinca u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Knjiga Stanka Ž. Šajtinca „Opsidijan“, u izdanju Službenog glasnika, biće predstavljena u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ a o njoj će govoriti Uglješa Šajtinac i Petar V. Arbutina.

Prema rečima Arbutine, pred čitaocima je roman završen nekoliko dana pre kraja autorovih zemaljskih dana.

„Ovaj roman, sve i da je, Božijom voljom i odlukom, autor još uvek među nama, ne bi dobio nijednu nagradu, jer oni koji nagrađuju ne bi mogli da shvate da su nagrađeni čitanjem jednog ovakvog dela i ne bi mogli da priznaju visoki stepen stilske elegancije u putovanju kroz književno nasleđe i beskrajne predele mističnog i tajnovitog Banata“, navodi Petar V. Arbutina.

Stanko Ž. Šajtinac rođen je u Zrenjaninu 1952. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Prozu, eseje, pozorišnu i likovnu kritiku objavljuje od 1970. godine. Bio je član Društva književnika Vojvodine. Prevođen je na mađarski i slovački jezik.

Objavio je „Orosinska dedovina” (pripovetka, sa grupom autora u zborniku Panorama mladih stvaralaca – Ulaznica, Zrenjanin, 1973); „Juvenilna ekspozicija” (drama, Pozorište mladih „Dramska radionica centar“, Zrenjanin, 1993); „Rečnik zavičajne fantastike” (eseji, „Prometej“, Novi Sad, 1998; izborom iz knjige zastupljen je u Antologiji srpskog mikro-eseja XX veka, autora Zorana Bognara), „Prokimenski putopisi” (roman, „Službeni glasnik“, Beograd, 2013), „Dnevnik melanholije” (pripovetke, GNB „Žarko Zrernjanin“, Zrenjanin, 2018). Objavio je knjigu iz teatrologije, „Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin, 1946-200” (monografija, 2006) i publicistike: „Vek organizovane brige o starim licima” (2002).

Promocija knjige „Opsidijan“ održaće se u četvrtak, 8. juna, u 19 sati, u foajeu NP „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari