Preminuo kragujevački pesnik i prevodilac Jovica Janković 1Foto: Pixabay/ Lily

U Kragujevcu je juče preminuo Jovica Janković (1968-2022) pesnik, prevodilac i profesor ruskog jezika i književnosti.

Janković je vodio „Ruski kutak” pri Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” kreirajući zanimljive i dobro posećene programe („Dani ruske kulture u Kragujevcu”, „Dani ruskog savremenog dokumentarnog filma”, Festival ruskog dečjeg filma „Čarobni svet bajke”, predstava „Čarobna pahuljica, izložba „Sa hudožnikom kroz knjigu”, književne večeri posvećene ruskim autorima…), upoznajući tako zainteresovane sa ruskom kulturom i umetnošću.

Autor je zbirki pesama „Moje jutro” (1995) i „Uhvaćen u zamku” (1997), prevodilac „Izabranih pesama” Davida Samojlova (1994) i jedan od prevodilaca putopisa i eseja „Kroz balkansku vatru” Babken Simonjana (1994, 1995), koautor zbirki pesama „Pogledaj dom svoj anđele” (1989) i „Tri obale” (1991), priređivač zbornika „Lirski kvadrati” (1998) i antologije pesama za decu „Strašan lav” (2006).

Pesme su mu objavljivane u zbornicima i književnim časopisima.

Bio je predavač u „Ruskom kutku” na besplatnom tromesečnom kursu „Nauči ruski jezik”, koji je organizovan u saradnji sa „Školom mira” iz Kragujevca i Bibliotekom „Dom A. F. Loseva” iz Moskve.

Na sajtu kragujevačke Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” kolege su se danas oprostile rečima „da nas je Jovica Janković prerano napustio”.

Janković će biti sahranjen sutra, u četvrtak, 24. februara u 13 sati na groblju u Beloševcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari