Preminuo Predrag Bajčetić 1

Reditelj i dugogodišnji profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Predrag Bajčetić preminuo je u 84. godini. Bajčetić je završio 1956. godine Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu, na odseku za režiju, u klasi Huga Klajna.

Od 1964. godine radio je kao profesor glume na FDU, a u njegovoj klasi studirali su mnogi poznati glumci, među kojima su: Katarina Radivojević, Sloboda Mićalović, Elizabeta Đorevska, Katarina Žutić, Bojana Maljević, Vojislav Brajović, Miloš Vlalukin, Marija Vicković… Bajčetić je bio i prodekan FDU-a početkom 70-ih.

„Prvi zadatak pedagoga glume je da stvori uslove koji omogućavaju razvoj talenta, gladi za komunikacijom i želje za glumom. To nije moguće ako postoji strah, ako nema poverenja između pedagoga i studenta glume. Pedagogija glume je prijateljska pomoć. Treba razumeti i osetiti vibracije studenta, bol od napetosti postojanja na sceni i pokušaja da se pokrene i preskoči prepreka. Student glume ne može da nauči glumu već samo da razvije ono što već ima u sebi. Tako pedagog glume pomaže talentovanim mladim glumcima da porastu i iznenade publiku“, govorio je Bajčetić.

Tokom dugogodišnje karijere bio je i pomoćni režiser u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1956-1960), a zatim glavni režiser do 1965. Kao pomoćni reditelj sarađivao je sa Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Brankom Gavelom i Tomislavom Tanhoferom. Režirao je i u Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu i u Pozorištu „Boško Buha“, kao i u Srpskom narodnom pozorištu, gde je postavio „Majku Hrabrost“ Bertolta Brehta 1967. godine. Radio je i u Norveškoj, u Oslu je povremeno držao seminare za studente glume i režirao u Pozorištu Vort u Moldeu.

Kao reditelj i adaptator tekstova, radio je za TV Beograd i Radio Beograd. Režirao je, između ostalog, TV filmove „Petak veče“, „Poraz“, „Sami bez anđela“, „Udovištvo gospođe Holrojd“, „Hajde da se igramo“, „Preko mrtvih“… kao i seriju „Sedam Hamleta“.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je saučešće porodici i prijateljima Bajčetića, navodeći da je kao reditelj stasavao uz legendarna imena posleratne teatarske režije, te da je svoj trag ostavio i kao filmski reditelj, ali je glavninu svog životnog veka proveo svestrano formirajući generacije najboljih glumaca.

„Bio je uvažen kao znalac umetnosti kojoj je posvetio život. Kroz glumačka ostvarenja i sećanja njegovih studenata profesor Bajčetić ostaće i dalje, dugo prisutan“, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća koji je uputio u svoje i u ime Ministarstva kulture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari