Preminuo Robi Koltrejn, glumac koji je tumačio Hagrida u Hari Poteru 1Foto: Printscreen/YouTube/ DutchHPfan1992

Glumac Robi Koltrejn, koji je tumačio lik Hagrida u filmovima o Hari Poteru, preminuo je u 73. godini, prenosi BBC. Vest je, kako prenosi Gardijan, potvrdio njegov agent, navodi N1. Najpoznatiji je po ulogama Rubijusa Hagrida u serijalu filmova Hari Poter i Valentina Žukovskog u filmovima „Zlatno oko“ i „Svet nije dovoljan“ iz serijala filmova o Džejmsu Bondu.

Rođen kao Entoni Robert Mekmilan u prosperitetnom predgrađu Glazgova, Koltrejn se školovao na Glenalmond koledžu, nezavisnom internatu čiju je politiku telesnog kažnjavanja opisao kao „legalizovano nasilje“, pre nego što je otišao u Školu umetnosti u Glazgovu. Kada je počeo da sumnja u svoj talenat za slikanje, odlučio je da se posveti glumi i stand up komediji. U to vreme je odlučio da uzme pseudonim Koltrejn kao omaž proslavljenom džez muzičaru Džonu Koltrejnu.

Svoju prvu televizijsku ulogu ostvario je epizodi serije antologijskog tipa „Play for Today“ iz 1979. godine. Nakon toga, pojavljivao se u dosta filmova i serija, uključujući „Flash Gordon“, „Are You Being Served?“, „Krull“ i „Britannia Hospital“, a njegov prepoznatljiv izgled pomogao mu je da se izdvoji iz gomile. Početkom ’80-ih Koltrejnov komičarski talenat je sve više dolazio do izražaja, pa je publika mogla da ga vidi u TV emisijama sa skečevima kao što su „Alfresco“ i „A Kick Up the Eighties“.

Škotski glumac je ostvario značajan uspeh 1987. sa serijom „Tuti Fruti“ o rokenrol bendu koji je video bolje dane, po scenariju Džona Birna. Usledile su zapažene uloge u filmu „Henri V“ Keneta Brane i komedijama „Časne sestre u bekstvu“ i „Papa mora umreti“.

Tokom devedestih Koltrejn je briljirao u krimi seriji „Cracker“ o kriminalnom psihologu dr Edvardu Ficdžeraldu, koji je genije u svom poslu, ali mu je privatni život u haosu, jer je zavisan od mnogih poroka. U istoj deceniji smo ga gledali u ulozi agenta KGB-a Valentina Dmitroviča Žukovskog u dva filma o Džemjsu Bondu, „Zlatno oko“ i „Svet nije dovoljan“.

Koltrejn je novim generacijama najpoznatiji po svojoj ulozi Rubijusa Hagrida u filmovima iz serijala o Hariju Poteru. U ovoj roli smo ga gledali u svih osam filmova iz serijala, počev od filma „Hari Poter i Kamen mudrosti“  iz 2001, pa do poslednje epizode ove fantastične filmske sage „Hari Poter i relikvije Smrti: Drugi deo“ iz 2011.

Koltrejn se 1999. oženio vajarkom Ronom Gemel, ali su se rastali 2003. Imali su dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari