Foto: STEFANA SAVIĆ

Vladimir Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, saznaje RTS.

Rođen je 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici.

Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju. Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, gde je bio među najzapaženijim umetnicima.

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.

Osim umetnošću, u ranoj mladosti strastveno se bavio sportom. Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak stare Jugoslavije u disciplini 4 x 100 metara.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine. Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije.

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.

Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Bio je oženjen Maristelom, Dalmatinkom iz Splita, sa kojom ima dvojicu sinova.

Vučić: Svet izgubio velikog umetnika

Povodom smrti slikara Vladimira Veličkovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća njegovoj porodici, ukazujući da su Srbija i svet izgubili jednog od najvećih umetnika ovog doba. U lavirintima njegovog veličanstvenog umetničkog opusa ostaju svevremene poruke o humanosti, moralnosti, hrabrosti, ali i surovosti ljudske prirode koja je obeležila istoriju sveta, navodi se u saučešću koje je Vučić, uz fotografiju Veličkovića, objavio na svom Instagram nalogu.

Povezani tekstovi