Prenos na Trgu za novu publiku 1

Beogradski festival igre počinje svoje 14. izdanje sutra uveče u 20 sati u Sava centru nastupom Baleta britanske Kolumbije iz Vankuvera, a svečano otvaranje i predstavu kanadske kompanije publika će moći da pogleda i van Velike sale.

Naime, zahvaljujući Gradu Beogradu i kompaniji Vip, biće organizovan direktan prenos nastupa na velikom platnu na Trgu republike. Prema rečima direktorke festivala Aje Jung, ovo je prvi put da jedna umetnička predstava ima emitovanje na Trgu, što će biti prilika da se igrom i baletom zarazi i neka nova publika. Festival, koji se odvija pod sloganom Velika igra, zvanično će otvoriti Đuzepe Pikone, igrač svetske karijere i novi umetnički direktor „Baleta Teatra San Karlo“ u Napulju.

Prvi nastup Baleta britanske Kolumbije na Beogradskom festivalu igre ali i u Srbiji biće prilika da izvršnom direktoru ove trupe Branislavu Henselmanu bude uručena nagrada Vip poziva, koja se dodeljuje sedmi put za redom domaćim baletskim umetnicima koji se već godinama uspešno bave svojom profesijom u inostranstvu. Zanimljivo, Hebselman je treći laureat koji je iz Kanade. On je inače već pet godina u Baletu BC. Došao je, kako kaže, na poziv umetničke direktorke Emili Molnar, koja je kompaniju koja se bavila neoklasičnim delima i bila na ivici finansijskog propadanja, potpuno preokrenula usmerivši je ka modernoj igri i savremenim tendencijama.

– Kada sam video šta rade, „oduvali su me“. Ubrzo sam se preselio u Vankuver, jer mi radimo tamo gde nas srce vodi budući da je igra za nas sve – kaže Henselman, koji je pre toga zbog svog posla živeo u Londonu i NJujorku. On će uskoro napustiti ovu kompaniju ali ostaje u Vankuveru gde će biti gradski sekretar za kulturu. Kako kaže, Vankuver ima veliki problem sa zadržavanjem intelektualnih talenta, kao i Srbija.

– Mi pokušavamo da nađemo najbolji način da to zaustavimo i da ih vratimo. Kako pokazuju istraživanja, najbolji način za to je da im pružite kulturnu i intelektualnu stimulaciju, koja bi ima dala nešto sem posla. Vrlo mnogo stvari se dešava posle posla – kaže umetnik dodajući da je Balet BC postao ambasador vankuverske kulture kada je sa svojim predstavama počeo da ide na turneje širom sveta. On napominje da je ova kompanija sebe videla kao platformu za kulturne promene. Balet britanske Kolumbije je od 2009. godine, otkada je počeo da se okreće ka modernoj igri, imao 40 premijera. Prema rečima Emili Molnar, umetničke direktorke, usmereni su ka originalnim, novim radovima poznatih koreografskih imena ali i mladih autora.

– Nismo repertoarska kompanija. Želimo da se koreografi osećaju kao da rade sa svojom trupom kada dođu kod nas – kaže Molnar dodajući da oni žele da stvaraju umetnost a ne da je reprodukuju. Kompanija koja ima 18 igrača, nema soliste i prvake, već su svi deo grupe. Henselman ističe da od njih traže izuzetnost kao što to traže i od marketinškog odeljenja i administracije, jer ako „scena ne laže, ne sme ništa da slaže ni iza scene“.

Balet britanske Kolumbije večeras će izvesti dva komada. Prvi je „Usamljeni eho“ Kristal Pajt, inspirisan sonatama Johanesa Bramsa ali i pesmom „Lines of Winter“ američkog pesnika Marka Stranda, i govori o dve perioda u životu čoveka – mladosti, kada sve deluje moguće i kada smo hrabri i smeli, i zrelosti, kada smo se suočili sa gubitkom. Drugi je „Bil“ Šaron Ejal koji posmatra jednu osobu, ličnost, iz različitih uglova. Kanadska kompanije nastupiće i dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a do 11. aprila na programu 14. BFI biće predstavljeno 13 baletskih trupa iz jedanaest zemalja, sa radovima 20 renomiranih koreografa. Epilog festivala biće gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov“ u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova 23, 24. i 25. aprila.

Prema rečima Aje Jung, mnoge predstave su već rasprodate poput nastupa Kompanije Akrama Kana ili Barišnjikova, dok se poslednje karte prodaju za Balet Hispaniko.
– To pokazuje da Beogradski festival igre ima svoju publiku i da ona ima svoje koreografske miljenike – zaključuje Jung.

Jedinstven festival u svetu

Branislav Henselman kaže da je on u Beogradu odrastao uz Bitef, koji se jednim delom ticao i umetničke igre, ali da nikada nije mogao ni da zamisli da će u ovom gradu postojati jedan isključivo koreografski festival.
– Ovakav festival ne postoji nigde u svetu. Nisam mogao da verujem da za sedam dana mogu da vidim sve ove kompanije i predstave. Da bih inače to video morao bih mnogo da putujem po svetu. Moji prijatelji u Madridu, Berlinu… zavide ljudima iz Beograda jer takvih festivala nema kod njih – kaže Henselman.

Karte za otvaranje’]

Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile, koja već deset godina podržava Festival, poklanjaju čitaocima lista Danas 3×2 karte za večerašnje otvaranje u Sava centru i nastup Baleta britanske Kolumbije iz Vankuvera. Zainteresovani čitaoci mogu se javiti na telefon redakcije 011/344-11-86 od 9 sati. Karte se podižu u prostorijama redakcije lista Danas (Alekse Nenadovića 19-23).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari