Preporuka za filmofile: Konstrakta sastavila listu od 10 filmova koji će biti na programu u Kinoteci tokom maja 1Foto: Kinoteka; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Majski program Moj izbor u Jugoslovenskoj kinoteci sastavila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije Ana Đurić Konstrakta. Pre nego što je otputovala u Torino, umetnica je preporučila za publiku Kinoteke deset izuzetnih filmova, koji će biti prikazani u Muzeju u Kosovskoj od 19. do 23. maja.

Na njenoj listi su žanrovski raznolika ostvarenja evropske i američke produkcije snimljena u periodu od 1976. do 2012. godine. Ono što ih povezuje, uz nesumnjiv kvalitet, svakako su jake i interesantne priče. Kod većine odabranih filmova reditelji su bili i scenaristi ili koscenaristi.

Program 19. maja u 17.30 sati otvara francuski crno-beli film „Mržnja“ (1995) Matjua Kasovica, koji je u Kanu nagrađen za režiju – tog upečatljivog prikaza 24 sata u životu trojice mladića iz pariskog predgrađa (jednog crnca, jednog Arapina i jednog Jevrejina). To je bio i jedan od prvih filmova danas internacionalno popularnog glumca Vensana Kasela.

Sledi velika evropska koprodukcija „Dogvil“ (2003) danskog reditelja i scenariste Larsa fon Trira. Stilski originalna drama prati Grejs, mladu ženu koja, bežeći od gangstera, utočište nalazi u gradiću Dogvil, gde pristaje na fizički rad u zamenu za sigurnost. U glavnoj ulozi je Nikol Kidman.

Narednog dana na pogramu su kultni američki film „Blejd raner“ (1982) Ridlija Skota, sa Harisonom Fordom i Rutgerom Hauerom, kao i britanski film „Brazil“ (1985) Terija Gilijama, distopijska crna komedija u kojoj su igrali Džonatan Prajs i Bob Hoskins.

Pevačica i autorka tekstova Ana Đurić Konstrakta odabrala je i film o jednom od najvećih kompozitora svih vremena – „Amadeus“ (1984) Miloša Formana. U raskošnoj američko-francusko-čehoslovačkoj koproduciji Mocarta je igrao Tom Hals, a njegovog suparnika Salijerija – F. Mari Abraham.

„Amadeus“ je na repertoaru 21. maja, a istog dana prikazuje se i „Američka lepota“ (1999) Sema Mendesa, cinična i romantična priča o naizgled idiličnom životu u američkom predgrađu koja je osvojila čak pet Oskara – za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju i glavnog glumca – Kevina Spejsija, u ulozi sredovečnog čoveka koji se zaljubljuje u drugaricu svoje ćerke.

Za 22. maj u 16 sati najavljen je film „Tri boje: Plavo“ (1993) cenjenog poljskog reditelja Kšištofa Kješlovskog, u francusko-poljsko-švedskoj koprodukciji. Na festivalu u Veneciji Kišlovski je osvojio Zlatnog lava, a Žilijet Binoš Kup Volpi za najbolju glumicu, za ulogu žene koja se bori da nastavi život nakon smrti muža i deteta.

Istog dana u 18 i u 20.30 sati biće prikazani prvi i drugi deo čuvenog filma „XX vek“ (1976) Bernarda Bertolučija, u italijansko-francuskoj koprodukciji. Ova rekonstrukcija epohe prati Alfreda i Olma koji su rođeni kada i novi vek, odrastaju kao bliski prijatelji iako su iz različitih socijalnih klasa, ali će ih burni istorijski događaji u Italiji dovesti u sukob zbog različitih vrednosti za koje se zalažu. Glavne uloge igrali su Robert de Niro i Žerar Depardje.

Izbor omiljenih filmova Ane Đurić Konstrakte zaokružuju 23. maja dva ostvarenja Kventina Tarantina. „Petparačke priče“ (1994) osvojile su publiku širom sveta, a i Oskara za scenario, ironičnom mešavinom humora, nasilja i referenci iz popularne kulture, kao i originalnom dramskom strukturom u koju su upletene četiri priče. U glumačkoj ekipi bili su Džon Travolta, Semjuel L. Džekson, Uma Turman, Brus Vilis…

Za vestern „Đangova osveta“ (2012) Tarantino je ponovo dobio Oskara za scenario. Film prati oslobođenog roba Đanga (igra ga Džejmi Foks) koji zajedno sa lovcem na glave (Kristof Valc, dobitnik Oskara za sporednu ulogu) kreće da spase svoju suprugu (Keri Vošington) od okrutnog i harizmatičnog vlasnika plantaže (Leonardo Dikaprio).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari