Preslušajte prazničnu pesmu koju je pre pola veka otpevao Pink Floyd 1Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Kada kažemo Pink Floyd, praznične pesme sigurno nisu prva stvar koja vam pada na pamet, a ipak, ovaj bend je snimio jednu takvu pesmu pre pola veka.

Pink Floyd je oformljen 1964. godine i istraživao je tadašnju varijantu R’n’B muzike pre uplivavanja u vode rok muzike. Pod vođstvom Sida Bareta, postali su prepoznatljivi po neobičnim nastupima o kojima su svi pričali i pisali.

Prvi album objavili su 1967. godine, pod nazivom „The Piper At The Gates Of Dawn“ i činilo se da su spremni da osvoje ceo svet. Problem je bio u mentalnom zdravlju Bareta, koga je polako u ulozi vođe benda menjao novi gitarista Dejvid Gilmur.

Baret je izbačen iz benda 1968. godine, nakon čega je izašao drugi album pod nazivom „A Saucerful of Secrets“, sa samo jednom pesmom koju je on napisao. Za ostatak je bio zadužen Gilmur, koji je uspešno oponašao Baretov prepoznatljiv stil.

Kada su izdali album „Ummagumma“ 1969. godine, počeli su prelazak u vode progresivnog roka po kome će kasnije i ostati prepoznatljivi, a u to vreme snimili su i šaljivu prazničnu pesmu za BBC u kojoj je vokale preuzeo bubnjar Nik Mejson.

Izvor: Far Out Magazine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari