Pretpremijera u zaječarskom pozorištu: Pokondirenih tikvi ima svuda 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović Zaječar

Nušićevi i Steriji tekstovi su vanvremenski i uvek aktuelni što je potvrdila i pretpremijera predstave „Pokondirena tikva“ u zaječarskom teatru u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Ova je treća predstava koju je poslednjih meseci jedino profesionalno pozorište Timočke krajine spremilo za izvođenje, a kako je gradski Štab za vanredne situacije u Zaječaru dozvolio da od ponedeljka ustanove kulture mogu primati posetioce, Pokondirena tikva biće uskoro premijerno igrana pred publikom.

LJubitelji pozorišta iz Zaječara sigurno je uživaće u ovoj predstavi koja iznuđuje smeh, ali i skreće pažnju na probleme koji nas okružuju i sa kojima se srećemo, rekla je rediteljka Olivera Viktorović Đurašković.

– Reč je o pametnoj komediji koju sam stavila u formu vodvilja i kroz adaptaciju i kroz postavku na scenu. U ovom komadu Fema je zapravo žrtva svoje ambicije da pobegne iz realnosti i da iz korena promeni život. Materijalno je nešto što nas prilično opterećuje i nekada i sada i postavlja se pitanje ko je u ovom komadu negativac, jer i sam ujka Mitar kaže Evici da je novac uslov da se uda za koga želi. – ističe rediteljka koja u predstavi i glumi Saru, a potpisuje i izbor muzike.

Nataši Petrović, glumici zaječarskog teatra, kako sama kaže, nije bilo teško da glumi Femu jer je to neko ko se i danas može svuda pronaći.

-Svuda imamo te „pokondirene tikve“ koje hoće da budu „madame“ iako to nisu. Tekst je za sva vremena, jer sam i u našem gradu posmatrala kako se ponašaju žene ili devojke, koje odjednom ni iz čega postanu nešto, ali ne znaju da se ponašaju iako se trude da se nauče lepom ponašanju, pa to na kraju ispadne smešno. Eto, to je Fema. – zaključuje Nataša Petrović.

Osim nje, glumačku postavu čine još Miloš Tanasković (Svetozar Ružićić), Ivana Bartunjek (Evica), Aleksandra Manasijević (Ančica), Predrag Grbić (Mitar),Branislav Mijatović(Jovan) i Gabrijel Bećarević (Vasilije).

Za scenografiju je bio zadužen Mirko Stokić, a za kostime Gorica Ilić i Mirjana Stanojević.

Kako Danas saznaje u zaječarskom pozorištu premijera Pokondirene tikve biće u drugoj polovini ovog meseca, najverovatnije 20.aprila i igraće se pred publikom. I to neće biti jedina premijera, budući da je vreme korone iskorišćeno za pripremu novih predstava.

-Nedavno je završena predstava za decu Lepotica i zver, početkom februara LepoticaLinejn”, sada Pokondirena tikva, tako da se nadamo da ćemo prvu premijeru imati u narednih sedam do deset dana.

Nakon ove, imaćemo dve do tri premijere do kraja sezone. Radimo Antigonu u koprodukciji sa prištinskim pozorištem i planiramo da njena premijera bude na leto na Romulijani, a u planu je da radimo Nušića i Šekspira.

Ova vest da će i naše pozoprište konačno moći da radi i da ćemo imati čak 150 ljudi u publici daje nam nadu da ćemo dečji pozorišni festival održati u maju i da ćemo u oktobru održati jubilarni 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“. – kazao nam je direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić.

Prema njegovim rečima tradicija duga 75 godina nalaže obavezu da zaječarsko pozorište mora biti jedno od tri najbolja pozorišta u Srbiji, ako se izuzme Beograd, a ovaj teatar to treba da bude i zbog misije koju ima u istočnoj Srbiji, ali i zbog imena koje nosi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari