Priča o pobunjenicama 1Foto: Staticmuseothyssen.org

Nacionalni muzej Tisen Bornemisa je do 29. marta domaćin izložbe slika umetnice Čeču Aleva „Rebeldes“ (Pobunjenice).

Umetnica kroz svoja dela pokušava da promišlja imaginarni život starih, dobro poznatih mitova viđen očima savremene žene.

Reč je o ciklusu na kome umetnica radi već desetak godina.

Aleva je, kako kažu kustosi, otelotvorila drevne mitove o Evi i Veneri kroz portrete intelektualki, književnica i umetnica kao što su: Simon de Bovuar, Hana Arent, Silvija Plat, Kolet, Hil Roeset, Niki de San Fale, Eva Hese, Tina Modoti, Frida Kalo i Li Miler.

Ova izložba pokušava da „portretu priđe iz perspektive roda“.

U Tisenu kažu da ovakav pristup ima svoje utemeljenje u činjenici da su tokom čitave istorije umetnosti, osim retkih izuzetaka, žene slikane kao supruge ili muze, slikane „po meri želje muškarca“.

Čaču Aleva pokušava da dokaže suprotno, pre svega izborom žena koje će slikati.

Reč je o jakim i kompleksnim ličnostima koje su se izdvajale snagom svog talenta, koje su se pobunile protiv poretka stvari u svetu što ga vode muškarci.

U svetu muškaraca upravo su ove žene uspele da se izbore za svoje mesto pod suncem.

Sve njih povezuje nekoliko stvari: njihovi životi i način na koje su postigle uspeh bili su obeleženi mnogobrojnim teškoćama, sve od reda su bile pobunjenice i svesno su prekršile norme koje su im nametnuli arhetipovi Venere i Eve.

Prema viđenju Čaču Aleve niko se nije obazirao na traume koje su žene samo zbog svog pola preživljavale i preživljavaju u društvu koje je milenijumima ustrojeno prema patrijarhalnom modelu.

Publika može da vidi portrete pobunjenica koje su za mlađe generacije veliki uzor. Te generacije, prema mišljenju kustoskinje izložbe Rosio de la Vilja, mogu mnogo da nauče iz njihovih iskustava i otpora koji su pružale.

„Ovi portreti nas pozivaju da zastanemo i razmislimo. Zanimljivo je da su žene na ovim portretima uvek same“, kaže Rosio de la Vilja.

U katalogu izložbe se može pročitati i ovo: „Čak i danas devojčice, devojke i zrele žene streme za uzorima koji su im kulturološki nametnuti, a da nemaju hrabrosti da ih preispitaju“. Izloženo je 26 slika koje odlično korenspondiraju sa nekim delima iz stalne postavke muzeja Tisen Bornemisa kao što su dela Edvarda Munka, Ernsta Ludvigsa Kirhnera, Maksa Bekmana i Marka Šagala, što je objašnjeno u odlično napravljenom katalogu izložbe.

O umetnici

Čeču Aleva rođena je 1973. godine. Diplomirala je lepe umetnosti na Fakultetu u Salamanki. Trenutno živi i radi u Parizu. Njeni radovi se nalaze između ostalih i u Muzeju lepih umetnosti Asturije i u privatnim kolekcijama po Kolumbiji, Nemačkoj, Portugalu, SAD, Meksiku, Francuskoj. Oni su i deo prestižne monografije „Painters of Tomorrow“ koju je objavio Thames & Hudson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari