Princeza koju su svi voleli 1

Za mesec dana navršiće se tačno dvadeset godina od smrti Dajane, princeze od Velsa. Njena tragična pogibija tog 31. avgusta 1997. kada se našla u društvu Dodija Fajeda zaprepastila je svet.

O ovoj intrigantnoj ličnosti može mnogo toga, da se kaže i ispriča. šta god kazali nešto što je važno sigurno ćemo propustiti. jedno je sasvim izvesno, njen život bio je pod budnim okom žutih i svih ostalih medija. Nije bilo moguće pobeći od pažnje javnosti. Podsetićemo na samo neke detalje iz njenog života koristeći enciklopedijske podatke.

Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim poreklom kao Poštovana Dajana Spenser. Bila je četvrto dete i treća kćerka Džona Spensera, osmog erla Spensera i Poštovane Fransis Roš. Odrasla je u Park Hausu, koji se nalazi na Sandringamskom posedu, a obrazovala se u Engleskoj i Švajcarskoj. Kada je otac nasledio titulu erla Spensera 1975. godine, ona je postala dama Dajana Spenser.

Venčanje sa princom od Velsa održano je 29. jula 1981. godine, u katedrali Svetog Pavla, imalo je ogromnu svetsku gledanost od preko 750 miliona ljudi. Za vreme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Henrija, koji su drugi i treći u redu za nasledstvo britanskog prestola. Kao princeza od Velsa, Dajana je preuzela kraljevske dužnosti u ime kraljice, koju je predstavljala i u inostranstvu. Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom i podrškom Međunarodnoj kampanji zabrani mina. Održavala je veze sa desetinama dobrotvornih organizacija.

Treba reći i to da godinama posle Dajanine i Dodijeve smrti, postoji još mnogo pitanja bez odgovora. Pismo koje je Ledi Di poslala Polu Barelu, njenom najboljem prijatelju i „njenoj steni“ kako ga je nazivala, 10 meseci pre pogibije opet je uzburkalo strasti u javnosti. U tom pismu ona predviđa šta će joj se desiti. Pol Barel je bio optužen da je ukrao neke lične Dajanine stvari. Na sudu je izneo tvrdnju da je njena smrt „nešto više od obične nesreće“. Suđenje je prekinuto na insistiranje kraljice (verovatno da se ni jedan član kraljevske porodice ne bi pojavio na klupi za svedoke). Pol Barel je rekao da mu je Dajana dala pismo oktobra 1996. govoreći: „Staviću datum na ovo pismo i daću ga tebi na čuvanje… za svaki slučaj“.

U tom pismu je navela i ime osobe koja planira zaveru protiv nje, ali je to ime iz knjige koju je napisao Pol Barel izostavljeno da bi se izbegle pravne posledice: „Ovo je najopasniji period u mom životu. XXX planira da napravi nesreću sa mojim kolima, da otkažu kočnice i da ja doživim tešku povredu glave što bi oslobodilo put za Čarlsa da se ponovo oženi“, ali sve su to ipak samo glasine.

Princeza koju su svi voleli 2

Godine 1991, u Kensingtonskoj palati u Londonu, Dajana, princeza od Velsa, učestvovala je u nizu tajnih intervjua koje je, uz njenu dozvolu, za novinara Endrjua Mortona zabeležio blizak prijatelj. Morton je pisao knjigu o Dajaninom životu da bi otkrio kakav je zapravo život žene koja je fotografisana više nego ijedna druga na svetu. Javnost nije znala da se Dajana, princeza od Velsa, udala za Njegovo Visočanstvo princa od Velsa u trenutku krize. Dokumentarni film National Geographic kanala otkriva Dajanine misli i osećanja u ovom veoma specifičnom trenutku u njenom životu, predstavljajući jednu stranu veoma komplikovane priče: njenu stranu. Ispričana u potpunosti princezinim glasom, većina ovih jedinstvenih snimaka nikad ranije nije emitovana.

Dokumentarac „Dajana: prema njenim rečima“ spaja arhivske video snimke i fotografije sa ovim retko emitovanim audio snimcima premijerno će biti emitovan 6. avgusta u 22 sata na kanalu National Geographic. U izvršnoj produkciji priznatog dobitnika nagrade Pibodi, Toma Dženingsa iz kompanije „1895 Films“ („Katastrofa Čelendžera: Izgubljeni snimci“; „Martin Luter King: Snimci ubistva“), novi dokumentarac daje svežu perspektivu princezinog emocionalnog putovanja od detinjstva do veze sa Njegovim Visočanstvom princom od Velsa i njenog javnog života pod mikroskopom.

 „National Geographic je posvećen emitovanju prvoklasnih dugometražnih filmova koji pokrivaju vanvremenske, provokativne i globalno relevantne priče,“ rekao je Tim Pastore, predsednik originalnog programa i produkcije ove televizije. „Ovaj film nije izuzetak i nudi novu perspektivu i uvid u ličnu verziju priče Dajane, princeze od Velsa, nastavljajući našu dugu tradiciju pružanja jedinstvenog pristupa značajnim događajima.“, zaključio je Pastore.

Dajana je postala poznata kao narodna princeza. Samo nekolicina javnih ličnosti bila je voljena i ostala zagonetna kao Dajana, princeza od Velsa. U trenutku kada je stidljiva vaspitačica svojim prirodnim šarmom privukla pažnju naslednika kraljevskog prestola, savremena ikona je rođena.

Pričajući živopisne detalje, princeza Dajana se priseća priče o svom životu opisujući okolnosti u kojima se našla 1991. godine. Ona otvoreno ukazuje gledaocima na za nju važne životne trenutke: od svog nesrećnog detinjstva do nespretnog upoznavanja sa Njegovim Visočanstvom princom od Velsa kad je imala samo 16 godina, kao i dramatične priče o proboju mlade devojke na svetsku scenu. Štampa ju je progonila, a nacija ju je prihvatila, očarana „bajkovitom“ romansom, dok je ona bila potpuno nepripremljena na slavu koja ju je okružila.

Autori dokumentarca pokušali su da opišu rascep koji je nastao između sfere javnog i privatnog, snažno naglašavajući često komplikovane opise njenih misli i osećanja te 1991. godine. Ona se bez oklevanja priseća emocijama nabijenog venčanja i svojih iskustava sa postporođajnom depresijom, bulimijom i konačnim trijumfom nad parališućom anksioznošću, da bi se na kraju uzdigla kao globalna humanitarka, čuvena, voljena narodna princeza.

 „Razložili smo ključne trenutke njenog života i poređali ih hronološki, zatim smo ih ilustrovali izveštajima iz medija i arhivskim slikama iz tog vremena,“ dodao je Tom Dženings, izvršni producent emisije. „Tokom celog filma možete da čujete misli princeze Dajane iz vremena kada su svi verovali da živi život iz bajke. Ali njen brak i njen život su se zapravo raspadali.“, kazao je Dženings.

Život u fotografijama

Knjiga Sećanje na Dajanu: Život u fotografijama biće dostupna od 1. avgusta u Sjedinjenim Državama sa specijalnim predgovorom Tine Braun, prijateljice od poverenja i autorke njene biografije, bestselera „Njujork tajmsa“, (The Diana Chronicles). Knjiga sadrži preko stotinu slika i izjava i zapisa onih koji su je najbolje poznavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari