Prirodnjački muzej u Beogradu prvi put dobija namensku zgradu 1Galerija na Kalemegdanu Foto: Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej u Beogradu prvi put od njegovog osnivanja 1895. dobiće namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa „Parka prijateljstva“ na Novom Beogradu, saopštilo je večeras Ministarstvo kulture.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić ocenio je da je taj projekat od ogromnog značaja za kulturnu, obrazovnu i naučnu zajednicu Srbije, ali i šire.

„Ispuniće se svi uslovi da ova republička ustanova kulture na najbolji način predstavi svoje dragocene zbirke i bogato prirodno nasleđe naše zemlje“, naveo je Spasić.

Nova zgrada muzeja u „Parku prijateljstva“, prema njegovim rečima, biće veliki korak ka realizaciji ideje o formiranju muzejske četvrti u Beogradu, koja će dati značajan zamah razvoju kulturnih dešavanja i muzejskog života.

„Uklapanje Prirodnjačkog muzeja u ovu prostornu celinu idealno je rešenje za samu ustanovu, mnogobrojnu publiku i vredna zaostavština za budućnost“, ocenio je direktor te ustanove.

Spasić je naveo da je za Prirodnjački muzej planiran prostor od oko 15.000 kvadratnih metara na tri nivoa, čime će biti obezbeđeni uslovi i kriterijumi za smeštaj zbirki i njihovo trajno čuvanje, kao i za primenu savremenih tehnika i tehnologija prepariranja, konzerviranja i obrade predmeta.

Trenutno se u Prirodnjačkom muzeju, u nenamenskoj zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije u Beogradu, čuva 125 zbirki s blizu dva miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, životinja i lovačkih trofeja, koje imaju neprocenjivu naučnu, muzeološku i kulturnu vrednost.

„U ovom nenamenskom objektu nema elementarnih uslova za čuvanje zbirki i moderan naučni rad. Veliki deo zbirki smešten je u dve montažne konstrukcije u dvorištu Muzeja i podrumima. Prirodnjački muzej ne raspolaže izložbenim prostorom za stalnu postavku, zbog čega nema mogućnosti da javnosti predstavi nacionalnu baštinu“, kazao je Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari