Privatna vrednost mladih talenata 1Foto: Jelena Crnogorac

Izložba „Privatna vrednost“ koja se otvara večeras u rezidenciji ambasadora Švajcarske predstavlja radove petoro mladih srpskih vizuelnih umetnika Nebojše Adamovića, Kristine Bajilo, Andree Dramićanin, Nadežde Kirćanski i Jelene Pantelić.

Umetnici su odabrani na konkursu koji je Ambasada Švajcarske raspisala u martu 2018. sa idejom da pokrene dugoročniju inicijativu pružanja podrške ovdašnjim mladim talentima.

Na svečanom otvaranju biće proglašen i pobednik/pobednica konkursa, o kojima odlučuje stručni žiri u sastavu Mišela Blanuša, Nikola Kolja Božović i Jan Egster. Oni su među više od 200 prijavljenih radova odabrali petoro pomenutih umetnika, a pravo učešća imali su likovni stvaraoci ne stariji od 30 godina sa stalnim boravkom u Srbiji.

Petoro umetnika će na izložbi predstaviti svoju umetničku praksu i to kroz radove kojima su pokušali da prikažu ličnu ispovest i promišljanje, životno okruženje ili lični prostor ispunjen poznatim predmetima ili situacijama, dajući im najrazličitija značenja – intimna ili kritička. Slojevitost teme „Privatna vrednost“ pretpostavlja situacije iz svakodnevnog života ili one koje stvaraju osećaj dezorijentacije i neslaganja sa društveno nametnutim sistemima vrednosti. Na svečanom otvaranju izložbe, žiri će proglasiti pobednicu ili pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 2.000 evra. Svih petoro finalista takođe su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji će biti izloženi.

Povodom ovog događaja Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, rekao je da još kada je pre dve godine stigao u Beograd, odmah ga je zadivila vitalnost kulturnog života grada.

– Nije slučajno da su talenti poput Petra Lubarde ili Marine Abramović ponikli baš u Beogradu. Ova zemlja se diči kulturnim nasleđem koje je neophodno ne samo sačuvati već i podstaći na dalji razvoj. Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži svoj mali doprinos organizacijom ove izložbe – istakao je Filip Ge. On je podsetio da Švajcarska kao jedan od četiri najveća bilateralna donatora Srbije, sa zadovoljstvom ‘ulaže’ u ljudski kapital sutrašnjice.

– Izložba ‘Privatna vrednost’ neće biti jednokratna inicijativa. Namera mi je da to postane praksa i da se ponovi bar 2019. i 2020. godine. Imajući u vidu kvalitet radova petoro ovogodišnjih finalista, sa nestrpljenjem iščekujem buduće izložbe“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video-radove petoro finalista konkursa i biće otvorena za javnost od 22. juna do 3. jul u zgradi rezidencije ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari