Priznanje "Aleksandar Lifka" Slavku Štimcu 1

Festival evropskog filma Palić otvoriće u subotu mađarski film „Na telu i duši“, dobitnik Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

Ostvarenje rediteljke Ilidike Enjedi biće prikazano van konkurencije, a do 21. jula na programu Palikog festivala biće još 80 naslova u 11 selekcija.

Na ceremoniji otvaranja festivala, koja počinje od 21 na Letnjoj pozornici, domaćem glumcu Slavku Štimcu biće uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiju, a pre toga će u subotičkom bioskopu Eurocinema biti održana specijalna projekcija filma „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“. NJemu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Drugom laureatu ove nagrade – engleskom scenaristi i oskarovcu Kristoferu Hamptonu („Opasne veze“, „Pokajanje“, „Opasan metod“), priznanje će biti uručeno tokom festivala. Pored Haptona i Štimca, glavni gost Palićkog festivala biće i rumunski reditelj Kristi Puju („Smrt gospodina Lazareskua“, „Sijeranevada“). On će predsedavati žirijem glavnog programa, koji će dodeliti nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju. U žiriju će biti i domaći glumac Nikola Đuričko, belgijski reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

U okviru glavnog programa narednih dana na Letnjoj pozornici u Paliću biće prikazani novi filmovi Andreja Zvjaginceva, Kornela Mundruca, Sergeja Loznice, Agnješke Holand, Mišela Aznavisijusa… Ovogodišnju selekciju od 12 filmova izabrao je selektorski tim, koji čine Petar Mitrić i umetnički direktor Festivala Nikolaj Nikitin.

To su: „Bez ljubavi“, autora čuvenog „Levijatana“, koji je nagrađen priznanjem žirija ove godine u Kanu, zatim „Jupiterov mesec“ Kornela Mundruca o izbeglici iz Sirije Arianu, koji zajedno sa svojim ocem pokušava da pređe preko Srbije u Mađarsku, te „Nežna žena“ novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice snimljen na osnovu pripovetke „Krotka“ F. M. Dostojevskog. Tu je i novi film Mišela Azanavisijusa, dobitnika Oskara za film „Umetnik“, „Siloviti“o velikom Žan-Liku Godaru, zatim triler „Tragom kostiju“ za koji je Agnješka Holand dobila Srebrnog medveda, kao i „Ana, ljubavi moja“, ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera Necera („Pozicija deteta“).

Na programu je i „Axolotl Overkill“, debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman prikazan u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg Sandensa, „Fortunata“ koji je režirao poznati glumac Serđo Kastelito, „Park“ o grupi dečaka koja luta po ruševinama Olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara, kao i „Kratki izlet“ hrvatskog reditelja Igora BezinovicŽa – zanimljiv hibrid dokumentarnog filma i fikcije, koji je dobio nagradu za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog „Zerkalo“. Program će zatvoriti 21. jula van konkurencije film Bojana Vuletića „Rekvijem za gospođu J.“ sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

Zanimljive naslove publika će moći da pogleda i u okviru selekcija Paralele i sudari i Mladi duh Evrope, koji otkrivaju nove autore i donose novu svežinu savremene kinematografije Evrope. Nagradu najboljem filmu programa Paralele i sudari dodeliće međunarodni žiri kritike u sastavu: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Ove godine zemlja u fokusu je Hrvatska. Ostvarenje zemlje koja slovi za trenutno jednu od najzanimljivijih evropskih kinematografskih sila biće prikazivani u okviru posebnog programa Hrvatska u fokusu, ali u glavnoj selekciji i programu Paralele i sudari.

Na Paliću će biti prikazane i retrospektive dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“, kao i filmovi ovogodišnjeg dobitnika Underground Spirit nagrade – francuskog reditelja Bertrana Mandika. Tu su i tradicionalni programi: Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Drastično smanjen budžet

Inače, ovogodišnje izdanje Palićkog festivala odvijaće se u znatno skromnijim okvirima budući da je budžet manifestacije drastično smanjen. Očekivana sredstava stigla su od republičkog Ministarstva kulture i informisanja (devet miliona dinara) i od Grada Subotice (pet miliona), ali ne i od Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, koji je jednom od najvažnijih filmskih festivala u Srbiji dao samo milion dinara – pre dve godine je taj iznos bio šest miliona, a lane tri. Zbog toga, kako objašnjavaju organizatori, neće biti ni svih onih pratećih programa koje jedan festival razlikuju od smotre – izložbi, koncerata, radionica, pa čak ni festivalskih novina. Takođe, dok je prošle godine bilo više od sto filmova, ovaj put će na programu biti dvadesetak naslova manje, a biće i manje gostiju koji će svoje filmove predstaviti publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari