Priznanje Dušanu Kovačeviću 1

Festival prvoizvedenih predstava, peti put po redu, biće održan pod sloganom „Pozorište je san na javi“ od 22. do 27. novembra u Domu kulture u Aleksincu.

Festival će otvoriti duo drama „Voz“ (na fotografiji) Zvezdara teatra po tekstu Kormaka Makartija, a u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, koji sa Sergejem Trifunovićem čini glumačku postavu ove predstave.

Na otvaranja će dramskom piscu Dušanu Kovačeviću biti uručena specijalna povelja za doprinos savremenoj srpskoj drami. Autor komada „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan Treći“, „Balkanski špijun“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“…. četvrti je dobitnik ovog priznanja, koje je pre njega pripalo Ljubomiru Simoviću, Dragoslavu Mihailoviću i Siniši Kovačeviću.

Na festivalu posvećenom dramskom tekstu u takmičarskom programu biće izvedeno pet predstava iz Beograda, Šapca, Kruševca, Niša, po izboru selektora i umetničkog direktora Tomislava Trifunovića. Pored pomenute predstave „Voz“, to su: „Moje dete“ Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Stojana Srdića a u režiji Ane Đorđević, zatim „Revizor za jugoistok“ Šabačkog pozorišta po tekstu Svetislava Basare a u režiji Marka Torlakovića, „Valjevska bolnica“ Kruševačkog pozorišta, CZK „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice po tekstu Dobrice Ćosića i u adaptaciji Branislava Nedića a u režiji Slavenka Saletovića, kao i „Gde je nestao Harms“ Narodnog pozorišta iz Niša Mile Mašović Nikolić u režiji Angelča Ilievskog.

Stručni žiri u sastavu: dramski pisci Milivoje Mlađenović i Goran Ibratjer i reditelj Branko Popović, dodeliće nagradu za najbolji dramski tekst, koja od ove godine nosi ime „Slobodan Selenić“ u znak sećanja na osnivača Festivala prvoizvedenih predstava u Paraćinu čiji je nastavljač festival u Aleksincu. Oni će nagraditi i: najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolju glumicu i glumca, a dodeliće i priznanje „Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca/glumicu.

Poslednje večeri festivala u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Julije Cezar“ Kokana Mladenovića, rađena po Šekspirovom delu, u kojoj igraju Sergej Trifunović, Saša Torlaković i Branislav Trifunović. Svake večeri na festivalu sa autorskim ekipama razgovaraće pozorišni kritičar i novinar Slobodan Savić.

Cene pojedinačnih ulaznica su od 200 do 400 dinara, dok kompleti za sve predstave stoje od 1.000 do 2.000 dinara.