Priznanje "Kulturni obrazac" Žaklini Nikolić iz Kladova 1

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije ove godine dodelilo je prvi put priznanje “Kulturni obrazac” ustanovama i pojedincima za “posvećeni rad na korist naše kulture” kako je to na svečanoj dodeli rekao ministar Vladan Vukosavljević.

Priznanje je dobilo deset ustanova i 22 pojedinaca, a među nagrađenima je i Žaklina Nikolić (1967) viši dipl.bibliotekar, kulturni poslenik Kladova već 32 godine, koja je kako se navodi u obrazloženju čitavu svoju profesionalnu karijeru zasnovala na širenju kulture kroz širok spektar aktivnosti i projekata.

Uz konstataciju da voditi kulturne poslove u manjim sredinama znači suočiti se s mnogim ograničenjima u obrazloženje se još kaže da je Žaklina Nikolić svojim predanim radom i kontinuitetom uspela da biblioteku u Kladovu uspešno pozicionira kako u svom okruženju, tako i na kulturnoj mapi Srbije i u širom Regionu. Organizacija književno-tribinskih programa, pozorišnih, muzičkih, izložbenih i to na način koji prevazilazi očekivano od ustanove iz unutrašnjosti Srbije, dobitnica „Kulturnog obrasca“ doprinela je razvoju i osavremenjavanju ugledu ustanove u kojoj radi ali i čitave lokalne zajednice.

Mislim da sam povlašćena što se bavim poslovima u kulturi. To je kreativan i dinamičan posao, pošto je kultura sveobuhvatna i nadilazi svaku granicu koju čovek može da uspostavi. Ona je sveprisutna, raznorodna i dinamična. Kultura je sloboda stvaralačkog čina, izražavanja i očuvanja različitih identiteta.- kaže za Danas Žaklina Nikolić, dodajući: „Kultura u Kladovu funkcioniše pod krovom jedne ustanove Biblioteke „Centar za kulturu“ koja je stožer svih kulturnih dešavanja iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, književno-tribinskih programa, izložbi, pozorišnih, muzičkih i filmskih programa. Bogat opus mogućnosti da kreairate kulturni život svom okruženju.

Ako imate volju i sposobnost da se menjate, pratite trendove i prigođavate se potrebama korisnika sa ciljem da oblikujete vrednosti lokalne zajednice kroz kvalitetne kulturne i umetničke programe, onda je to velika investicija za bolji život a dobra investicija donosi nagrade. Zato sam ponosna jer su vreme, posvećenost i ljubav koju sam uložila prepoznati kao  kulturni obrazac.“ – naglašava Žaklina Nikolić objašnjavajući da nakon 32 godine rada, nagrade iz struke za nju predstavljaju veliku čast, priznanje, još veću odgovornost i podsticaj da radi svoj posao najbolje što može.  

Priznanje „Kulturni obrazac“ druga je ovogodišnja nagrada koja je otišla u ruke Žakline Nikolić, direktorke Biblioteke „Centar za kulturu Kladovo“ budući da je nedavno od Bibliotekarskog društva Srbije dobila nagradu „Najbolji bibliotekar“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari