Goran MarkovićGoran Marković prošle godine nije dobio priznanje za vrhunski doprinus kulturi, Foto promo/ Samir Cerić Kovačević

„Marković je čovek kojem nije lako sad u Srbiji. Označen je kao neprijatelj režima koji koristi svaku priliku da ga blati“, izjavio je reditelj Rajko Grlić, na ceremoniji na kojoj je kolegi i bliskom prijatelju svečano uručio nagradu počasni Maverik Motovuna. A u znak sećanja na Cvejića – Baneta Bumbara, naslovna kompozicija iz kultne serije „Grlom u jagode“, koju je orkestar izveo „uživo“

 

Na prepunom motovunskom trgu, na kojem Motovun Film Festival od 2008. dodeljuje nagrade filmskim autorima koji su krenuli svojim putem, protiv struje, sa beskompromisnim etičkim stavom prema svetu, ovogodišnji laureat, reditelj Goran Marković, praćen burnim aplauzima svečano je proglašen Maverikom Motovuna.

Na ceremoniji koja je ispunila mali istarski srednjovekovni gradić-tvrđavicu, nagradu počasni Maverik Motovuna Markoviću je uručio Rajko Grlić, osnivač festivala, danas njegov počasni umetnički direktor.

„Goran Marković čovjek je kojem nije lako sad u Srbiji. Označen je kao neprijatelj režima koji koristi svaku priliku da ga blati. Iako nije imao potrebe glasno ustati protiv režima i nacionalizma, Marković je čovjek s kritičkim stavom koji je rekao ne i za to plaća veliku cijenu. Ostaje bez filmova koje je trebao raditi i ukratko rečeno, priređen mu je pakao života“, izjavio je Grlić o svom kolegi i bliskom prijatelju, s kojim deli iste profesionalne i moralne vrednosti još iz zajedničkih studentskih dana na čuvenoj filmskoj školi FAMU u Pragu.

Kako je istaknuto, Marković je reditelj čiji su se filmovi utisnuli u široku masovnu kulturu ovog prostora, a o njihovoj uspešnosti svedoči i niz nagrada, među kojima su čak dve Velike Zlatne arene za ostvarenja „Već viđeno“ i „Sabirni centar“, koji je u Motovun dolazio i pre nego što je Grlić 1999. osnovao ovaj festival.

 

Praćen ovacijama brojne publike, Marković je izjavio da bez obzira šta doživljava, njegov život nije pakao.

„Sretan sam kako živim, što sam žulj nekim ljudima, što me mrze i što me se boje. Moj život je lep“, istakao je naš legendarni reditelj, dodajući da se s nostalgijom seća vremena od pre četrdesetak godina, kad je u Motovun dolazio još kao student.

„Tada je delovao kao mali zaboravljeni gradić, a danas je Motovun veličanstven grad sa izuzetnim festivalom. Ogromna mi je satisfakcija kad vidim danas kako mladi ljudi ovde uživaju u filmu. I zato ne mogu biti nesretan“, rekao je Marković.

U nastavku svečanosti s velikim poštovanjem i dirljivom posvetom, festival se oprostio od čestog motovunskog gosta, glumca Branka Cvejića koji je preminuo 26. jula, legendarnog Baneta Bumbara iz serije „Grlom u jagode“.

Ovo kultno ostvarenje delom je snimano i u Istri 1975. godine, i to scene u kojima se, na kraju, okupljaju junaci ove priče, nastali iz pera reditelja Srđana Karanovića i Rajka Grlića, koji su zajedno napisali scenario „Grlom u jagode“.

 

Opraštajući se od Branka Cvejića, koji je ovaj svet napustio upravo u danu kada je otvoren ovogodišnji festival, prikazana je epizoda u kojoj se Bane Bumbar pojavljuje na motovunskom trgu, a naslovnu kompoziciju „Grlom u jagode“ „uživo“ je izveo orkestar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari