Priznanje "Trepetalo iz Trogira" Ivani Stefanović 1Foto: Wikipedia

Priznanje „Trepetalo iz Trogira – regionalna nagrada za medije Ranko Munitić“ biće uručeno sutra u podne kompozitorki i književnici Ivani Stefanović u Centru za medije „Ranko Munitić“.

Nagrada se dodeljuje od 2012. godine u znak sećanja na prerano preminulog Ranka Munitića, scenariste, teoretičara, filmskog kritičara… a odluku o ovogodišnjoj dobitnici doneo je regionalni žiri u sastavu – Ana Kotevska (Beograd), Veljko Krulčić (Zagreb), Irina Subotić (Beograd), Mileta Prodanović (Beograd) i Zorica Jevremović Munitić (Beograd).

„Ova multimedijalna umetnica deluje više decenija u Jugoslaviji i Srbiji kao kompozitor, književnik i teoretičar. Njena medijska osobenost je pre svega u tome da je retkost da neki kompozitor tako iznimno piše, misli u literaturi, a da kao literata doseže u komponovanju takve vrhunce“, navodi se između ostalog u obrazloženju, gde se kao primeri njenog umeća navode radio-dramski projekt „Veliki kamen“, knjige „Muzika od ma čega“, „Put u Damask“, „Privatna priča“…

„Imati stil – najkraća je formula za odgonetanje odličja ove umetnice. U svemu što radi – komponuje, piše, esejizira – prepoznaje se ona ista fina, laka ruka koja stvara začudne oblike, iskazuje nesvakidašnje ideje. Izbor motiva o kojima raspravlja je uvek na granici moguće dopustivog koji autorka prekoračuje snažnim akordom svog neutaživog bića za lepotom“, ističe žiri. Nagrada se dodeljuje 3. aprila, na dan rođenja Ranka Munitića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari