Draganu Velikiću nagrada "Trepetalo iz Trogira" Centra za medije Ranko Munitić 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Dobitnik regionalne nagrade za izuzetan doprinos umetnosti, kulturi i širenju tolerancije „Trepetalo iz Trogira“, koja se ustoličila kao jedna od najprestižnijih, ove godine je pisac Dragan Velikić, saopštio je Centar za medije „Ranko Munitić“ koji dodeljuje ovo priznanje.

Nagrada je ustanovljena 2012.godine, u znak sećanja na Ranka Munitića (1943-2009), filmskog kritičara, teoretičara, istoričara, scenariste i publiciste, jednog od najboljih poznavalaca stripa, animiranog i dokumentarnog filma u bivšoj Jugoslaviji. „Trepetalo iz Trogira“ najpre je dodeljivano umetniku ili kulturnom radniku koji značajno doprinosi umetnosti filma, televizije i scenskih umetnosti u regionu, a od 2017. godine područje doprinosa je prošireno na sve domene umetnosti i regionalnu kulturnu saradnju u najširem smislu.

Draganu Velikiću nagrada će biti uručena na dan rođenja Ranka Munitića, (tradicionalno) 3. aprila, zbog veoma velikog doprinosa književnom stvaralaštvu i kulturi, pre svega putem njegovog stvaralačkog književnog rada (prevedenog na 16 jezika i nagrađenog dva puta NIN-ovom nagradom), ali i uredničkog rada (na izdavačkoj delatnosti Radija B92 „Samizdat B92“ od 1994. do 1999.) i obnavljanja prekinutih kulturnih veza u našem regionu i Evropi.

O nagradi za 2023. poslednji put je odlučivao žiri u čijem sastavu je bila Zorica Jevremović Munitić, osnivačica Centra za medije “Ranko Munitić”, preminula 5. oktobra 2023. godine. Članovi žirija bili su i Miroslav Karić, istoričar umetnosti i kustos (Beograd); Veljko Krulčić, novinar, izdavač i filmski publicista (Zagreb); Jasmina Redžić Gavrankapetanović, slikarka i profesorka Fakulteta likovnih umjetnosti (Sarajevo); i Branko Kukić, književnik, izdavač i prošlogodišnji dobitnik nagrade.

Mala svečanost povodom dodeljivanja „Trepetala iz Trogira“ Draganu Velikiću, koja će biti održana u sredu 3. aprila 2024. u 12 časova u Centru za medije „Ranko Munitić“ (Svetozara Markovića 77a, VI, Beograd), okupiće neke od prethodnih dobitnika, članove žirija, novinare, članove Upravnog odbora i prijatelje Centra.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Trepetalo za Trogira“ su i filmski reditelj, animator i ilustrator Nedeljko Dragić, filmski reditelji Dušan Makavejev, Lordan Zafranović i Karpo Godina, vizuelni umetnici Mileta Prodanović i Marija Dragojlović, multimedijalni umetnik i pisac Nenad Džoni Racković, kompozitori Ivana Stefanović i Zoran Erić, glumica Hana Selimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari