Oko Munitića nema lažne mitologije 1FOTO STANISLAV MILOJKOVIC

Dvodnevna konferencija posvećena stvaralaštvu Ranka Munitića i uspomeni na ovog proslavljenog velikana jugoslovenske i srpske kinematografske kulture, u organizaciji Filmskog centra Srbije, počela je danas i održava se i sutra, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Na Konferenciji govore ugledni filmski poslenici iz regiona, u želji da ovoj dvodnevnoj manifestaciji daju što širi i sadržajniji značaj. Posebnu pomoć u ostvarivanju manifestacije pružila je Zorica Jevremović Munitić, supruga Ranka Munitića.

– Bio je prekrasan dečko, lep ko anđeo, jedno prekrasno biće, jednostavno, nisam mogao da smestim filmskog kritičara u to tijelo i to lice – rekao je o svom drugu i saradniku Munitiću režiser Lordan Zafranović na jučerašnjoj Konferenciji. – Munitić je bio nešto neočekivano, što je dokazao svojim opusom – istakao je Zafranović.

Pisac Zoran Stefanović rekao je da su mlađe generacije Ranka, koga nisu znale lično, upoznale iz anegdota. Zato su te generacije njega doživljavale kao model, kao „biće očišćeno od svakodnevnog života, i koje je mitsko u suštini“. On je ukazao i na značaj estetike filmske fantastike kojom se Munitić predano bavio. Stefanović smatra da danas nema dovoljno značajnih ličnosti kao što je to bio slučaj u sedamdesetim i osamdesetim, međutim on veruje da „eksplozija“ ličnosti mlađih generacija tek treba da dođe. Da bi se to dogodilo, prema njegovom mišljenju, treba očuvati, digitalizovati, i predstaviti Munitićevo delo. On je takođe dodao i to da je Munitić u vremenu i društvu u kome je živeo radio ono što niko nije smeo.

– Malo ko je smeo da pomisli a kamoli da uradi ono što je tokom života Ranko radio. Došlo je vreme da se Ranko Munitić vrati kući, da nas zabavi, obrazuje, pouči, ali je došlo i vreme da intelektualno, etički i stvaralački pronađemo sami sebe i svrhu svoje ličnosti, kao što je sam Munitić u zadatim okolnostima i po veliku cenu uspevao – naglasio je Stefanović .

– Kada bi pričali kroz anegdote, to bi bila prava slika njegove mentalne i etičke ličnosti, jer oko njega nema lažne mitologije, to je ono što je on bio – istakao je Milan Vlajčić, novinar, filmski i književni kritičar, i dodao da je ovo sedamdeset i peta godina od njegovog rođenja. On je opisujući ličnost Ranka Munitića ukazao na to da on u svojoj karijeri nikada nije radio za platu.

– Munitić je bio stepski vuk, i nekoliko puta sam ga pitao kako izdržava, a odgovarao je „to se ne pita, za sad je ok“ – kazao je Vlajčić.

Oleg Jeknić, reditelj, teoretičar medija, ukazao je na to da Munitić u svom delu ima elemente velikih filozofa svoga vremena, ali i je dodao i to da je bio alternativac koji je tražio svoj put.

– Munitića nisam poznavao lično, pa zato mogu da govorim objektivno. Znam ga kroz dela, i on je bio sjajan pisac, jer je bio i scenarista i dramaturg. Imao je poseban talenat da oštrim zapažanjem sažeto saopšti nešto što je krajnje komplikovano i kod njega me je privukla njegova slika sveta – kazao je Jeknić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari