Priznanje za “Koronu” 1Foto: Pavel Surovi

Na Međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, koji se ove godine održao u Sankt Petersburgu u kategoriji modna fotografija prvo mesto je osvojio srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača sa umetničkim projektom koji obuhvata arhaične narodne nošnje pod nazivom “Korona” (kruna).

Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog “kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa Vogue. Igra svetla i senki je po njima na nivou jednog Karavađa”.

Priznanje za “Koronu” 2
Foto: Pavel Surovi

Fotograf Pavel Surovi, sa svojim novim umetničkim etno art fashion projektom “Korona”, predstavio je Srbiju na takmičenju u Rusiji. Navodi se da ovaj projekat  prikazuje jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Priznanje za “Koronu” 3
Foto: Pavel Surovi

Sam umetnik kaže da naziv fotografija iz kolekcije “Korona”, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da u kolekciji dominiraju krune i oglavlja, pošto latinska reč corona znači kruna, kada se posmatra virus  korona pod mikroskopom je u obliku krune.  Surovi je strastveni kolekcionar i ljubitelj narodne nošnje

„Ovo je veliki uspeh za grad Novi Sad, za celu Srbiju, za moju porodicu i mene lično jedna potvrda mog umetničkog rada, da na međunarodnom festivalu IBEFF visoke etno mode u Rusiji žiri koji broji 25 članova izabere baš moje fotografije kao najbolje. Puno sam uložio energije, ljubavi, sredstava u ovaj umetnički etno art projekat “Korona”, a zalaganje i ljubav se isplatila i uzvratila uspehom. Raduje me što sam započeo rad na novom projektu za Evropsku prestonicu kulture – Novi Sad 2022 , koji će biti još grandiozniji i zanimljiviji, ali to je tajna”,  kazao je Surovi u izjavi za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari