Priznanje za “Političku naratologiju” 1

Nagradu „Nikola Milošević“ , koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, za 2020. godinu dobio je Novica Milić za “Političku naratologiju – Ogled o demokratiji”, čiji je izdavač Akademska knjiga iz Novog Sada.

Tako je danas odlučio žiri u profesorskom sastavu: Iva Draškić Vićanović, Zoran Paunović Dragan Prole.

Miliću će nagrada, kako je najavljeno, biti uručena 9. februara na Dan Radio Beograda 2.

Njehova knjiga, polazeći od vrednosti demokratije koje su negovali antički Grci, prati razvoj demokratskih ideja i političkih sistema do iskušenja komunizma i nacizma u 20. veku, pokušavajući da otkrije šta je ostalo od demokratije u našoj savremenosti, u doba tehnoloških i medijskih globalnih promena, globalizacije i novih fragmentacija sveta.

U obrazloženju žirija ističe se, između ostalog, da je ova monografija “ocrtala jedan smer kojim se može prići temi političkog narativa demokratije – obuhvata najvažnije pojmove političke teorije, kao i prikaze najmarkantnijih događaja evropske istorije, što je  hrabar pokušaj da se odgovori na veliku, aktuelnu, provokativnu humanističku temu koja nas poziva na razmišljanje i podstiče da se u nju uključimo, jer je od vitalne važnosti za čoveka u savremenom svet”.

Novica Milić (1956) živi i radi u Beogradu.

Na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu stekao sva akademska zvanja, predavao je u SAD i Velikoj Britaniji, a od 2007. je redovni profesor semilogije medija na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Objavio je više knjige.

U širem izboru za Nagradu “Nikola Milošević” bilo je osam naslova, dok je su uži izbor pored nagrađenog Milićevog dela ušli i „Život tela – Politička filozofija Džudit Batler“ Andriane Zaharijević, takođe u izdanju „Akademske knjige“ i  knjiga Vesne Elez „O Bodlerovom cveću zla”, koji su objavili Filološki fakultea Univerziteta u Beogradu i „Dosije Studio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari