Zoran Penevski nagrada by Laguna foto promofoto promo

Na upravo otvorenim Zmajevim dečjim igrama, jednom od najvećih festivala za decu u Srbiji, piscu Zoranu Penevskom uručena je Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, nakon što je odluku jednoglasno doneo upravni odbor Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

„Izuzetna je čast dobiti ovu nagradu jer se u svojim knjigama najviše bavim neočekivanim odgovorima na suštinski važna pitanja i probijanjem postojećih granica kad su u pitanju teme i način pripovedanja. To je istovremeno i znak da su Zmajeve dečje igre još uvek radoznalog, vedrog i hrabrog duha, i zbog toga sam im beskrajno zahvalan“, rekao je Penevski povodom važne nagrade.

Zoran Penevski je pisac, scenarista, prevodilac, urednik i priređivač. Autor je romana za decu i mlade: „Budimir i retke vrste“ (2013), „Sara i zaboravljeni trg“ (2015), „Sara i januar za dve devojčice“ (nagrada „Rade Obrenović“, 2018), „Selena se budi“ (2019), „Okean od papira 1-6“ (nagrada „Rade Obrenović“, nagrada „Neven“ za ilustraciju, 2020).

Po mišljenju žirija nagrade „Rade Obrenović“, koji mu je dodelio ovo prestižno priznanje u 2020. za roman „Okean od papira“, „… njegovo delo predstavlja dragoceni pomak, u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za decu“. Kao urednik u Maloj Laguni, zaslužan je za objavljivanje pedesetak knjiga domaćih autora, od kojih su mnoge nagrađene. Zastupljen je u više antologija književnosti za decu. Preveo je više od pedeset knjiga (sa engleskog, nemačkog i makedonskog jezika), a uredio više od pet stotina izdanja. Radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, holandski, slovenački, mađarski i makedonski jezik. Dobitnik je više priznanja za svoj književni rad, među kojima i Nagradu Udruženja dečjih pisaca Crne Gore za doprinos razvoju dečje književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari