Popularizacija čitanja kod dece nimalo nije lak zadatak: Lagunini Dečiji dani kulture 1

Između Međunarodnog dana knjige za decu, koji se od 1967. obeležava 2. aprila, na dan rođenja danskog bajkopisca Hansa Kristijana Andersena, kako bi se podstakla ljubav prema čitanju i skrenula pažnja na knjige za decu, i današnjeg zvaničnog otvaranje najuticajnijeg bolonjskog Međunarodnog sajma izdavaštva za decu, beogradska izdavačka kuća Laguna organizovala je krajem prošle nedelje Dane dečije kulture.

Za razliku od ostalih domaćih izdavača za decu, koji su tokom prve nedelje aprila imali samo sniženje na svoja izdanja, Laguna je, takođe uz sajamske popuste kakvi važe i za Noć knjige, od 5. do 7. aprila organizovala susrete sa piscima, kreativne radionice i pozorišne prestave za najmlađe čitaoce.

Dani dečije kulture obuhvatili su sve Delfi knjižare i Lagunine klubove čitalaca u Srbiji i regionu, kao i sajtove ovog izdavača.

Tokom tri dana deca i njihovi roditelji imali su, između ostalog, priliku da se druže sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, kome je u Laguni upravo izašla nova knjiga “Tri JaJaJa na oko”, gledaju predstavu Dečjeg kulturnog centra „Nasmešite se, ptičica!“, čiju su junaci fotograf Anastas Jovanović i pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja dočarali život Beograda krajem 19. veka, kao komad po motivima knjiga „20 izuzetnih devojčica koje su promenile svet“ i „20 izuzetnih dečaka koji su promenili svet“ pod zajedničkim naslovom „Izuzetno III/3“.

Pisac Rastislav Durman bio je zadužen za zabavnu radionicu „Skockaj svoju bajku“, a predstavio je i knjige iz svoje edicije u Laguni „Više od bajke“.

– Prva manifestacija Dečji dani kulture održana je u septembru 2016, a onda smo s vremenom odlučili da to ipak bude u aprilu, kada se obeležava i Svetski dan dečje knjige… Ideja nam je bila da kroz igru i zabavu, zajedno sa piscima, deci približimo knjigu i čitanje. Uz sve to, Dečje dane kulture prate veliki popusti na knjige za decu, što je važan uslov u misiji popularizovanja knjige, da bude dostupna i da roditeljima to nije veliki izdatak, iako je najbolji – kaže za Danas Tanja Vučković i Lagune.

Mada smatra da „popusti, iako značajni u vreme egzistencijalne krize, nisu presudni za razvijanje ljubavi za knjigu i čitanje kod dece“, sagovornica našeg lista ukaze da ipak „mnogo znače jer su upravo sniženja do 40 posto na sve knjige za decu i mlade u izdanju Lagune najveća pozivnica za mališane i njihove roditelje pri kupovini“.

– Kad govorimo o popularizaciji čitanja kod dece, što nimalo nije lak zadatak u vreme mobilnih telefona i kratkih sadržaja koji izazivaju snažan efekat, čitanje knjige se čini kao nemoguća misija. Ali ne smemo odustati. Navike koje steknemo u detinjstvu ostaju za ceo život, a čitanje je divna navika. Brojna istraživanja potvrđuju da deca koja čitaju postižu bolje rezultate u školi, imaju veći fond reči i veće šanse za uspeh u životu. I da ne zaboravimo, decu najbolje možemo da naučimo dobrim navikama, ako ih i sami imamo. Ako čitaju roditelji, čitaće i deca – napominje Tanja Vučković.

Prema njenim rečima, Dečijim danima kulture u Laguni i ovog aprila priključio se veliki broj izdavača knjiga za decu, čije su knjige bile snižene 20 posto.

– Sve kolege koje rade u domenu književnosti za decu međusobno sarađuju i podržavaju se. Laguna, na primer, u saradnji sa Institutom za dečju književnost, objavljuje specijalizovani časopis za decu „Jedrenjak“, koji se dobija besplatno u našim knjižarama. Imamo saradnju i sa pokretom „Čitalići“ iz Aleksinca i sa Zmajevim dečjim igrama. Svi smo u istoj misiji, širenja ljubavi prema knjigama, za lepši i bolji svet – naglašava Tanja Vučković.

Srpski izdavači u Bolonji

U Bolonji se danas zvanično otvara 61. Međunarodni sajam knjiga za decu na kome će, kako je najavljeno, od 8. do 11. aprila učestvovati 1.500 izdavača iz 100 zemalja širom planete.

Počasna zemlja gost je Slovenija, a u programu Sajma posebna pažnja posvećena je izdavaštvu u Indiji, ilustracijama dečijih knjiga u Kini i Ukrajini, ženama u izdavaštvu, autorskim pravima, kao i temama o italijanskim strip crtačima i ilustratorima u SAD…

Od srpskih izdavača u Katalogu 61. Sajma knjiga u Bolonji nalaze se: Kreativni centar, Pčelica iz Čačka, Laguna, Izdavaštvo Jeti i nekoliko izdavačkih agencija.

 

Nagrada “Astrid Lindgren”

U Bolonji je za sutra najavljeno da će zvanično biti saopšteno ime dobitnika nagrade “Astrid Lindgren 2024”.

Za nagradu je prijavljeno 245 autora iz 68 zemalja i regiona, među njima je i 66 kandidata koji su prvi put u konkurenciji za jedno od najvećih priznanja u književnosti za decu i mlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari