Produkcija i edukacija okupila dokumentariste iz celog sveta 1Foto: Milica Đorđević

Tokom različitih programa, koje organizjuje požeški Filmart, u Požegi će se, narednih desetak dana, okupiti više od 50 filmskih umetnika iz više od 30 država.

Među njima su studenti filmskih škola i mladi filmski profesionalci koji su učesnici 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ i masterklasa „Interdoc“, afirmisani reditelji dokumentarnog filma koji će biti predavači na „Interdoc-u“, gosti programa „Interscreen“, kao i vizuelni umetnici, koji se bave ju video umetnošću i koji učestvuju u programu IVA.lab (inter-video-akcija).

Kamp „Interakcija“, koji je počeo 12. avgusta, ušao je u drugu fazu i ekipe srudenata završavaju snimanja dokumentaraca u Užicu, Čačku i Ivanjici na temu „Svakodnevni rituali“. Ekipa u Čačku zabeležiće svakodnevicu jedne zanimljive tinejdžerke, ivanjička ekipa je pronašla priču u dnevnim ritaulima pravoslavnih monahinja, dok užički tim dokumentuje život stanara jedne višespratnice. Ekipe su stigle sa terena u Požegu gde su započele fazu montaže i postprodukcije, koja će trajati do 27. avgusta, kada je planirana pretpremjerna projekcija u Požegi. Premijerna prikazivanja biće dan kasnije u 21 čas u Kulturnom centru Beograda. Prvu fazu produkcije, pored lokalnih koridnatora i izvršnog producenta, pratio je i, kroz konsultacije sa ekipama podržavao, Efim Graboj, reditelj iz Izreala.

Požega je ugostila i 20 učesnika 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc“. Mladi filmski autori, studenti filma iz Češke, Litvanije, Kanade, Indije, Francuske, Slovenije, Italije, Pakistana, Velike Britanije, Južnoaričke Republike, SAD, Benina, Mekiska i Srbije prisustvovaće predavanjima afirmisanih reditelja dokumentarnog filma – Nebojše Slijepčevića, Vladmira Perovića i Mladena Matičevića. „Interdoc“ je počeo predavanjima hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, prikazivanjem njegovog višestruko nagrađivanog filma „Srbenka“, nakon čega su učesnici masterklasa, kampa i publika razgovarali sa autorom.

U okviru programa „Interscreen“, narednih osam večeri u 21 čas, u hali bivše požeške fabrike „Mladost“, u prostoru nazvanom „Filmart Room“, prikazivaće se nagrađivani dokumentarci. Osim Sliepčevićevog filma, publika će moći da pogleda dokumentarac „Nebeska tema-priča o Vladi Divljanu“, Mladena Matičevića, kao i dva dugometražna dokumentarca „Žeđ kamenog mora“, Vladimira Perovića, i „Konstrukcije“, Fernanda Martina Restelija iz Argentine. Celovečernji program, pod nazivom „Malo filmske razonode”, obuhvatiće desetak kratkih fimova Miloša Tomića, među kojima je i film „Muzičke traume“, koji je nominovan je za Evropsku nagradu za animaciju Emile. Biće prikazani i filmovi ovogodišnjih učesnika kampa „Interakcija“ i „Interdoc-a“, među kojima su „Blizanci“, Pabla Radice, „Moj kućni video“, Andreasa Bošmana iz Nemačke, „Kako postati papa?“, Justine Mitnik iz Poljske, „Zemaljski – suprotno od nebeskog“, Ivana Murgice, i „Dolina vladara” bivšeg učesnika kampa i ovogodišnjeg supervizora Efima Graboja.

Pored navedenih programa, Požega će, narednih osam dana, biti i mesto susreta dokumentarista i vizuelnih umetnika, koji će se baviti produkcijom video radova. U okviru projekta IVA.lab gosti će biti domaći vizuelni umetnici Ivan Petrović i Dejan Klement. Taj projekat je četvrti put podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije koje je, uz Filmski cenatar Srbije, Grad Čačak, Opštinu Ivanjica i producentsku kuću Cinnamon Films, pokrovitelj i „Interakcije“.

Opširnije o filmovima, učesnicima i programima na www.film-art.org/interaction.

Kvalitetna produkcija

Moj utisak je da produkcija ovogodišnje „Interakcije“ ima potencijal da bude vrlo visokog kvaliteta. Ekipe su dobro izbalansirane, spremne i sposobne da savladaju sve prepreke i sa uzbuđenjem očekujem početak procesa montaže filmova“, ocenio je supervizor Efim Graboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari