Program art+science: Otvoren poziv za umetnike i naučne istraživače 1Foto: Centar za promociju nauke/Promo

Program art+science, koji već osam godina okuplja umetnike i naučnike predstavljajući radove koji kroz jezik umetnosti govore o relevantnim naučnim i društvenim temama, ove godine počinje Otvorenim pozivom.

Rok za slanje predloga radova, koji će biti razvijani do jeseni 2023. uz podršku tima Centra za promociju nauke, je 24. februar.

Centar za promociju nauke u 2023. godini nastavlja da organizuje brojne aktivnosti koje istražuju dinamični međuprostor nauke i umetnosti i komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu.

Poziv za ovogodišnji art+science program otvara se 20. januara, a rok za prijave radova je 24. februar.

Poziv je otvoren i za umetnike i za naučne istraživače, i za pojedince i za timove, a svaki izabrani predlog biće razvijan uz podršku tima Centra za promociju nauke. Dobrodošli su stvaraoci iz različitih disciplina koji će kritički istraživati temu širenja promena.

Kako je zamišljen proces rada?

Autori odabranog predloga radiće na razvoju ideje i produkciji umetničkog rada zajedno sa saradnicama i saradnicima iz naučne zajednice i drugim akterima koji su povezani sa temom poziva, kao i sa timom Centra za promociju nauke, od marta do septembra 2023. godine.

Odabrani rad biće predstavljen na art+science izložbi u galeriji Podroom, Kulturnog centra Beograda, od 5. oktobra do 14. novembra ove godine.

Promene pokreću promene

Fokus ovogodišnjeg programa je istraživanje efekta širenja promena kroz različite oblasti. Kako razdrmati hermetična naučna gledišta i podsticati radoznalost i interakciju različitih polja i praksi?

Kako umetnost i nekonvencionalna istraživanja mogu pokrenuti nove načine probijanja granica u različitim disciplinama?

Kako podstaći nekonvencionalne prakse u različitim disciplinama ili van njih, koje pomažu izgradnji drugačijeg sveta?

Koje su posledice kraja ere analognih medija i početka digitalnog doba?

Dok tehnologija sve više utiče na ljudsku subjektivnost i razvoj identiteta, kako reagovati na nejednakosti koje prožimaju naša društva?

Kako odlučujemo o pravcima razvoja nauke i mogućim rezultatima naučnih otkrića?

Ovo su neka od pitanja koja predstavljaju okvir za ovogodišnju temu art+science programa.

Ciljevi i smernice otvorenog poziva

Cilj ovog poziva je da angažujemo i povežemo umetnike, istraživače i stvaraoce u procesu kreiranja umetničko-naučnih radova koji će biti predstavljeni na art+science izložbi tokom oktobra i novembra 2023. godine, u galeriji Podroom, Kulturnog centra Beograda.

Učešće u ovom programu ne podrazumeva puku produkciju rada na osnovu inicijalne ideje, već zajednički proces dubljeg razvoja ideje i konsultacije sa naučnom zajednicom ili drugim akterima koji su povezani sa temom poziva.

Takođe, moguće je da se tokom razvoja koncepta i produkcije rad prilagodi vrednostima koje Centar promoviše i podržava, što uključuje održivu produkciju, eksperiment i istraživački proces, otvorenost podataka i naučne metodologije.

Predlozi iz različitih disciplina i u različitim formatima mogu uključivati fizičke i digitalne radove, imerzivna iskustva, video, slike, interaktivne instalacije, skulpture, performans, poeziju, zvuk, veb-art, radove zasnovane na video-igrama, eksperiment uživo, dizajn, deljenje i obradu podataka iz istraživanja društvenih ili prirodnih nauka.

Autori su pozvani da osmisle i prateće programe koji će se realizovati pre i tokom izložbe – to može uključivati šetnju gradom, praktičnu radionicu, seriju razgovora, naučni kafe, performans, stand-ap sesiju, master klas ili druge formate.

Prijave na otvoreni poziv

Projekat možete prijaviti putem onlajn obrasca na linku: https://eforma.cpn.rs/otvoreni-poziv-artscience-2023/

Objavljivanje rezultata Otvorenog poziva očekuje se 10. marta.

Više detalja o Otvorenom pozivu možete naći na linku: https://elementarium.cpn.rs/u-centru/otvoreni-poziv-artscience-2023/

Ovaj poziv, kao i cela art+science manifestacija u 2023. godini, predstavljaju deo aktivnosti u okviru projekta Evropski digitalni dogovor (EUDigitalDeal), koji kofinansira EU program Kreativna Evropa.

O art+science programu Centra za promociju nauke

Centar za promociju nauke počeo je da inicira, razvija i pruža podršku različitim aktivnostima koje spajaju umetnost i nauku još 2014. godine kroz svoje učešće u globalnom projektu Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network).

Kao član mreže, Centar je doprineo oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i podrži saradnju kreativnih umova koji dolaze iz sfera umetnosti i nauke.

Od 2016. godine pokrenuta je godišnja manifestacija art+science. Tokom prethodnih sedam izdanja, predstavljeni su radovi domaćih i stranih umetnika, istraživača i transdisciplinarnih stvaralaca.

Centrove art+science aktivnosti pokazale su se kao značajne za približavanje nauke široj javnosti i povećanje opšte naučne pismenosti. Ovaj poziv, kao i cela art+science manifestacija u 2023. godini predstavljaju deo aktivnosti u okviru projekta Evropski digitalni dogovor (EUDigitalDeal), koji kofinansira EU program Kreativna Evropa.

Evropski digitalni dogovor (European Digital Deal)

Projekat Evropski digitalni dogovor (EUdigitalDeal) istražuje kako ubrzani procesi digitalne transformacije i uspon najsavremenijih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, blokčejn i algoritamska obrada podataka, direktno utiču na evropske demokratske vrednosti i integritet naših demokratskih sistema.

Mreža evropskih i globalnih partnera, koju čine akteri iz kulturnog sektora, umetnici, kreativci, istraživači, naučne institucije i predstavnici javnog sektora, okupljaju se da istraže kako umetničke perspektive mogu delovati kao katalizatori za održive inovacije. Od 1. januara 2023. godine, pa tokom sledeće tri godine, ovim pitanjima će se baviti konzorcijum od 13 partnera pod rukovodstvom Ars elektronike iz Linca, Austrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari