Program Šekspir festivala 1Foto: Logo

Šekspir festival, jedinstven je kulturni događaj koji je prošle godine Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

ŠEKSPIR I BETOVEN

* Gudački kvartet Beogradske filharmonije (Jelena Dragnić – prva violina, Vladan Lončar – druga violina, Boris Brezovac – viola i Aleksandar Latković – violončelo)

– Program: Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Gudački kvartet f – moll, Opus 95 „Serioso“ / I „Allegro con brio“; Joseph Haydn (1732- 1809) – Gudač „Andante o più tosto allegretto“, III „Menuet. Trio“, IV „Finale. Vivace assai“; L. V. Beethoven – Gudački kvartet F – dur, Opus 135 / I „Allegretto“, II „Vivace“, III „Assai lento, cantante e tranquillo“, IV „Grave, ma non troppo tratto (Muss es sein?) – Allegro (Es muss sein!) – Grave, ma non troppo tratto – Allegro“.

* Vila Stanković, Čortanovci: subota, 12. septembar u 19.30;

KAKO VAM DRAGO

* Narodno pozorište Niš / Kruševačko pozorište / Nišville Jazz teatar festival

– Adaptacija, režija, scenografija Nikita Milivojević; kostimografija Marina Vukasović Medenica; kompozitor Ada Rovati Brejker, Željko Ljubić-Piti, Bojan Bojković; orkestar „Nišville Youth orkestra“; igraju Nebojša Vranić, Dragoslav Savić Safa, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević, Marija Vidaković, Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović i Stefan Mladenović

* Vila Stanković, Čortanovci: nedelja, 13. septembar u 19.30;

DVA VITEZA IZ VERONE

* Šabačko pozorište

– Režija Mia Knežević; dramaturgija Đorđe Petrović; scenografija Daniela Dimitrovska; kostimografija Selena Tomašević; originalna muzika Branko Džinović; igraju Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Kristina Pajkić, Ivana Jokić, Nikola Breković, Ljubiša Barović, Vladimir Milojević, Dušan Simić, Slobodan Petranović, Aneta Tomašević, Ivan Tomašević, Siniša Maksimović i Slađana Pajčić; svira Branko Džinović

* Vila Stanković, Čortanovci: ponedeljak, 14. septembar u 19.30;

ROZENKRANC i GILDENSTERN SU MRTVI

* Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

– Režija Igor Pavlović; muzika Irena Popović Dragović; kostimografija Senka Ranosavljević; scenografija Željko Piškorić; igraju Aleksandar Milković, Vukašin Ranđelović, Aleksandra Pleskonjić, Sanja Mikitišin, Jovana Pleskonjić, Aleksandar Gajin, Igor Pavlović, Danilo Milovanović i Grigorije Jakišić

* Vila Stanković, Čortanovci: utorak, 15. septembar u 19.30;

MOJ ŠEKSPIR

* Šekspir festival

– Koncept Nikita Milivojević, učestvuju Svetozar Cvetković, Nebojša Dugalić, Anita Mančić, Voja Brajović i Svetlana Bojković

* Vila Stanković, Čortanovci: sreda, 16. septembar u 19.30.

****

Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Muzičari „Beogradske filharmonije“ Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju „Gudački kvartet“ u okviru ovog orkestra 2011. U svoje najskorije uspehe „Kvartet“ ubraja koncert u sali „Glinka Filharmonije Sankt Peterburga“ u okviru festivala Srebrna Lira, nastupe na Muzičkim danima na Odri (Poljska / Nemačka), u kamernoj seriji u Obervartu u Austriji, na festivalu Abu Dabi Klasiks, gostovanja u Harbinu i Tjandžinu u Kini, zatim koncerte u „Kulturnom centru Srbije“ u Parizu i u „Kulturnom centru“ u Izmiru u Turskoj. Tokom 2017. „Kvartet“ se predstavio na Ljubljana festivalu. Nedavno je u Srbiji („Kamerni ciklus Beogradske filharmonije“) i u Crnoj Gori (katedrala „Sv. Tripuna“) premijerno izveo „Putovanje po Italiji“ Đovanija Solime, sa čelistkinjom Majom Bogdanović i glumcem Vladimirom Aleksićem… U junu 2015. objavljen je prvi kompakt disk „Kvarteta“ sa delima Betovena i Bramsa, u izdanju „Beogradske filharmonije“ i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

**

Kako vam drago

U saradnji „Narodnog pozorišta“ u Nišu, „Kruševačkog pozorišta“ i „Internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala“ nastala je predstava „Kako vam drago“, čije je premijerno izvođenje bilo avgusta 2019. na Nišvilu. Ova romantična, pastoralna komedija nastala oko 1600. prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, koji su proterani iz svojih domova – Orlanda je oterao zli stariji brat, a Rozalindu stric, koji je prisvojio dvor njenog oca. Ne znajući jedno za drugo, sa svojim pratnjama oboje traže utočište u „Ardenskoj šumi“, gde se već nalazi proterani Rozalindin otac. Devojka je prerušena u mladića Ganimeda, što dovodi do novih komičnih obrta. Na kraju se sve ipak završava opštim pomirenjem i venčanjem četiri para. Kroz priču o sukobu zavađene braće Šekspir promoviše ljudske vrednosti poput bratske ljubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom ljubavlju.

**

Dva viteza iz Verone

Otići ili ostati? Biti srećan ili biti uspešan? Biti dobar sebi ili dobar svima? Ići srcem ili glavom?… I šta izabrati kada na jednoj strani stoji romantična ljubav, a na drugoj iskreno prijateljstvo? „Dva viteza iz Verone“ jedna je od prvih Šekspirovih komedija. U njenom centru su mladi ljudi, mučeni univerzalnim pitanjima koja sebi postavljaju svi ljudi ovih godina, bez obzira na epohu u kojoj žive. Zaljubljivanja, putovanja, prijateljstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve nas između – čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Njena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što „Dva viteza iz Verone“ čini toliko aktuelnim, u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post-istine.

**

Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi

Svoje kultno delo „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Tom Stopard je i režirao 1990, a glavne uloge tumače Geri Oldman, Tim Rot, Ričard Drajfus. To je bila prva i jedina Stopardova režija, a film je osvojio „Zlatnog lava“ u Veneciji iste godine. „(…) Rozenkranc i Gildenstern su dvojica manje bitnih likova iz Hamleta koji pokušavaju da pronađu smisao i svrhu svog postojanja u determinisanom svetu Šekspirovog „Hamleta“. Međutim, koliko god je njihova uloga mala i nebitna, u odnosu na razmere velike tragedije kraljevića Danskog, bez njih se ona ne može odigrati. Ta dva mala zupčanika u surovoj mašineriji sudbine mogu samo da odigraju svoje uloge, i to samo onako kao što je zapisano. Mogu da raspravljaju o filozofskim idejama, kontempliraju o alternativama, ali ne mogu da promene narativ „Hamleta“. Oni nemaju slobodnu volju, nemaju izbor čak ni kada im se čini da odluke o svojoj sudbini donose samostalno. Sve je predodređeno samim tekstom. Ovo je surova komedija o smrti koja sugeriše prihvatanje apsurdnosti života. (…)“, kaže reditelj.

**

Moj Šekspir

Najigraniji dramski pisac u istoriji „Narodnog pozorišta“ u Beogradu je Šekspir! Dakle, ne Nušić, Sterija… ili bilo koji drugi domaći pisac. Tragom ovog zanimljivog podatka, Šekspir festival je odlučio da u svome programu izvede predstavu „Moj Šekspir“ koja bi u stvari bila susret publike sa našim glumcima koji su igrali u nekom od Šekspirovih dela. Ideja je da glumci na neki svoj način predstave publici svog Šekspira. Kroz male „ispovesti“ o ličnom iskustvu i doživljaju Šekspira na sceni, (promišljanju lika, procesu rada na probama i sl.)… pokušali bi između ostalog i da odgovorimo na pitanje zašto je Šekspir i dalje najigraniji dramski pisac svih vremena, i zašto se smatra najzahtevnijim glumačkim zadatkom. Glumci bi takođe „uživo“ govorili i svoj omiljeni monolog iz predstave u kojoj su igrali, (ili bilo kog drugog Šekspirovog dela). „Moj Šekspir“ je trogodišnji projekat Šekspir festivala započet 2019. u kome će učestvovati oko 30 glumaca.

****

Prevoz i rezervni prostor

* Za sve predstave obezbeđen je „organizovan prevoz“ iz Beograda i Novog Sada. Povratna karta za organizovan prevoz se može kupiti na svim prodajnim mestima „Ticketsa“ po ceni od 300 dinara. Broj mesta je ograničen!

* Iz Beograda autobus polazi u 17.30 ispred terminala „AirSerbia“ kod crkve „Svetog Marka“. U povratku kreće 20 minuta nakon završetka predstave, sa parkinga „Vile Stanković“.

* Iz Novog Sada polazi u 18.30 sa Železničke stanice – kod „Lokomotive“. U povratku kreće 20 minuta nakon završetka predstave, sa parkinga „Vile Stanković“.

* U slučaju vremenskih nepogoda predstave se izvode u „Srpskom narodnom pozorištu“ (Novi Sad), o čemu će na „web“ i „fb“ stranici festivala biti istaknuto obaveštenje na dan izvođenja predstave do 16.30 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari